Francuskie truskawki, mandarynki i gruszki są pełne pestycydów
Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych we Francji, poziom pozostałości pestycydów oraz substancji szkodliwych we francuskich warzywach i owocach pozostaje nadal na zbyt wysokim poziomie.
Najnowsze dane dotyczą kontroli z 2006 roku. Wynika z nich, że od trzech lat poziom pozostałości utrzymuje ten sam poziom - ponad 45 proc. przebadanych próbek zawierało pozostałości pestycydów, a 6 proc. z nich zawierało przekroczone maksymalne, dozwolone wysokości poziomu substancji szkodliwych.
Ze wspomnianej wielkości aż 65 proc. skontrolowanych owoców zawierało pozostałości, a w przypadku warzyw ponad 35 proc. przebadanych próbek. Przede wszystkim największe zawartości pestycydów znaleziono we francuskich truskawkach, mandarynkach i gruszkach, także w słodkiej papryce, bakłażanach oraz w soczewicy.
W sumie w stosunku do roku 2004 sytuacja na francuskim rynku substancji szkodliwych i pozostałości pestycydów pogorszyła się. Jak poinformował francuski minister ds. ekologii, w najbliższym okresie zostaną przedstawione najnowsze plany dotyczące rozwiązania tego problemu. Jednym z pomysłów jest zakazanie używania najbardziej szkodliwych substancji począwszy od 2010 roku oraz redukcja przynajmniej o połowę pozostałych substancji do roku 2012.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie ministerstwa rolnictwa Francji
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl