Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania: produkcja mrożonych warzyw

2009-01-14 00:00
Pomimo wzrostu rodzimej produkcji, od kilku lat eksport mrożonych warzyw z Hiszpanii maleje.

W 2007 roku łączna produkcja mrożonych warzyw w Hiszpanii wyniosła 457,8 tys. ton, a w 2008 roku była o kolejne 5 proc. wyższa.

Najwięcej w minionym roku Hiszpanie wyprodukowali mrożonych brokułów – 83,6 tys. ton, zielonego groszku – 62,0 tys. ton, zielonej fasolki – niecałe 60,0 tys. ton, i słodkiej papryki – 55,2 tys. ton. Pozostałe miejsca należały do mrożonego szpinaku – 37,2 tys. ton, ziemniaków – 20,1 tys. ton, marchwi – ponad 17,0 tys. ton, cebuli – 16,0 tys. ton oraz kalafiorów – 13,2 tys. ton. W 2008 roku Hiszpania wyeksportowała 283,5 tys. ton mrożonych warzyw o prawie 5 proc. mniej niż rok wcześniej. W tym samym okresie kraj ten zaimportował 211,9 tys. ton mrożonych warzyw. Średnie spożycie mrożonek w Hiszpanii wynosi około 4,1 kg/osobę mrożonych warzyw i owoców oraz 2,3 kg/osobę mrożonych ziemniaków.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem