Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Mniejszy eksport owoców i warzyw w I kw. 2011

2011-06-01 00:00
W pierwszym kwartale 2011 r. eksport świeżych owoców wyniósł ponad 262 tys. ton a świeżych warzyw 125,8 tys. ton. Wartość tego eksportu osiągnęła w przypadku owoców prawie 119 mln euro, a dla warzyw 101,2 mln euro. Dla porównania w analogicznym okresie 2010 roku eksport owoców wyniósł 383,9 tys. ton, a warzyw 159,8 tys. ton. Oznacza to, że eksport spadł odpowiednio o 32 proc. i 22 proc. Jednak mimo tak znacznego spadku wielkości eksportu jego wartość dla owoców wzrosła o 9 proc., a dla warzyw spadła zaledwie o 4 proc. Mniejszy eksport jest przede wszystkim wynikiem zdecydowanie mniejszych ubiegłorocznych zbiorów zarówno warzyw jak i owoców.

Największe ilości owoców w okresie styczeń – marzec dostarczyliśmy do państw WNP - ponad 243 tys. ton (łączny udział w eksporcie prawie 93 proc.). Pozostałe niecałe 18 tys. ton owoców wyeksportowaliśmy do państw unijnych. Eksportowane były oczywiście przede wszystkim jabłka – 214 tys. ton, z czego 203 tys. ton trafiło na rynek wschodni. W przypadku eksportu warzyw największe ilości stanowiły w tym okresie pieczarki – ponad 41 tys. ton, warzywa kapustne – 42,3 tys. ton, cebula - ponad 19 tys. ton wobec 37,5 tys. ton przed rokiem, oraz warzyw korzeniowe – ponad 13 tys. ton.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem