Polski import warzyw i owoców z Hiszpanii w 2013
W roku 2013 z Hiszpański do Polski zaimportowano 180,7 tys. ton warzyw. Eksport hiszpański na teren UE-27 wyniósł w tym czasie 4 434,3 tys. ton warzyw. Udział Polski wyniósł zatem 4,1 procent.
Stawia to Polskę w czołówce odbiorców hiszpańskich warzyw po: Niemczech (1 113,2 tys.) ton, Francji (759,3 tys. ton), Wielkiej Brytanii (716,7 tys. ton), Holandii (513,2 tys. ton) oraz Portugalii (275,9 tys. ton).
Jeśli chodzi o import hiszpańskich owoców do Polski, to w roku 2013 osiągnął on poziom 439,7 tys. ton. Ponieważ eksport owoców do obszaru UE-27 wyniósł w tym okresie 6 517,5 tys. ton, to udział Polski ukształtował się zatem na poziomie 6,7 procent hiszpańskiego eksportu owoców ogółem.
Tym samym Polska zajęła piąte miejsce wśród odbiorców owoców z Hiszpanii. Na pierwszym miejscu znalazły się Niemcy (1 747,1 tys. ton), a potem: Francja (1 386,3 tys. ton), Wielka Brytania (609,6 tys. ton), Włochy (540,4 tys. ton) oraz Holandia (474,0 tys. ton).
Polska | Razem UE-27 | UE-27=100 | |
Buraki i boćwina | 1 | 2 651 | 0,0 |
Czosnek | 4 395 | 76 372 | 5,8 |
Karczochy | 2 | 14 008 | 0,0 |
Seler | 2 149 | 85 651 | 2,5 |
Bakłażany | 1 582 | 127 227 | 1,2 |
Cukinia | 4 765 | 272 426 | 1,7 |
Dynia | 503 | 22 534 | 2,2 |
Cebula | 145 | 265 447 | 0,1 |
Kapusta | 8 395 | 346 116 | 2,4 |
Endywia i cykoria | 3 289 | 55 628 | 5,9 |
Szparagi | 8 | 15 083 | 0,1 |
Szpinak | 642 | 26 434 | 2,4 |
Groch | 0 | 4 548 | 0,0 |
Fasola | 39 | 20 397 | 0,2 |
Sałata | 21 951 | 644 691 | 3,4 |
Kukurydza słodka | 53 | 13 441 | 0,4 |
Ziemniaki | 5 928 | 233 334 | 2,5 |
Ogórki | 25 884 | 515 352 | 5,0 |
Papryka | 27 729 | 544 418 | 5,1 |
Pory | 402 | 21 060 | 1,9 |
Pomidory | 68 153 | 945 973 | 7,2 |
Marchew i rzepa | 2 724 | 92 734 | 2,9 |
Pozostałe | 2 053 | 88 782 | 2,3 |
Warzywa razem | 180 792 | 4 434 307 | 4,1 |
Awokado | 470 | 52 638 | 0,9 |
Morele | 2 181 | 56 932 | 3,8 |
Żurawina | 158 | 13 927 | 1,1 |
Kaki | 20 494 | 369 830 | 5,5 |
Czerwśnie i wiśnie | 684 | 24 423 | 2,8 |
Śliwki | 3 009 | 51 234 | 5,9 |
Maliny | 18 | 16 506 | 0,1 |
Truskawki | 8 143 | 256 688 | 3,2 |
Porzeczki | 18 | 464 | 3,9 |
Figi | 8 | 2 840 | 0,3 |
Kiwi | 132 | 8 692 | 1,5 |
Cytryny | 51 708 | 497 459 | 10,4 |
Mandarynki | 134 998 | 1 402 712 | 9,6 |
Mango i guawa | 190 | 18 327 | 1,0 |
Jabłka | 507 | 64 305 | 0,8 |
Brzoskwinie | 31 404 | 286 004 | 11,0 |
Melony | 3 508 | 397 947 | 0,9 |
Jeżyny | 255 | 1 617 | 15,8 |
Pomarańcze | 120 299 | 1 678 304 | 7,2 |
Nektaryny | 33 494 | 351 029 | 9,5 |
Inne cytrusy | 5 | 2 319 | 0,2 |
Gruszka | 1 699 | 70 762 | 2,4 |
Ananasy | 37 | 18 753 | 0,2 |
Banany | 71 624 | 0,0 | |
Pomelo | 7 662 | 53 472 | 14,3 |
Arbuzy | 14 844 | 525 736 | 2,8 |
Winogrona stołowe | 1 301 | 123 494 | 1,1 |
Pozostałe | 2 470 | 99 467 | 2,5 |
Owoce razem | 439 696 | 6 517 505 | 6,7 |
RAZEM | 620 488 | 10 951 812 | 5,7 |