Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Polski import warzyw i owoców z Hiszpanii w 2013

W roku 2013 z Hiszpański do Polski zaimportowano 180,7 tys. ton warzyw. Eksport hiszpański  na teren UE-27 wyniósł w tym czasie 4 434,3 tys. ton warzyw. Udział Polski wyniósł zatem 4,1 procent.

Stawia to Polskę w czołówce odbiorców hiszpańskich warzyw po: Niemczech (1 113,2 tys.) ton, Francji (759,3 tys. ton), Wielkiej Brytanii (716,7 tys. ton), Holandii (513,2 tys. ton) oraz Portugalii (275,9 tys. ton).

Jeśli chodzi o import hiszpańskich owoców do Polski, to w roku 2013 osiągnął on poziom 439,7 tys. ton. Ponieważ eksport owoców do obszaru UE-27 wyniósł w tym okresie 6 517,5 tys. ton, to udział Polski ukształtował się zatem na poziomie 6,7 procent hiszpańskiego eksportu owoców ogółem.

Tym samym Polska zajęła piąte miejsce wśród odbiorców owoców z Hiszpanii. Na pierwszym miejscu znalazły się Niemcy (1 747,1 tys. ton), a potem: Francja (1 386,3 tys. ton), Wielka Brytania (609,6 tys. ton), Włochy (540,4 tys. ton) oraz Holandia (474,0 tys. ton).

  Polska Razem UE-27 UE-27=100
Buraki i boćwina 1 2 651 0,0
Czosnek 4 395 76 372 5,8
Karczochy 2 14 008 0,0
Seler 2 149 85 651 2,5
Bakłażany 1 582 127 227 1,2
Cukinia 4 765 272 426 1,7
Dynia 503 22 534 2,2
Cebula 145 265 447 0,1
Kapusta 8 395 346 116 2,4
Endywia i cykoria 3 289 55 628 5,9
Szparagi 8 15 083 0,1
Szpinak 642 26 434 2,4
Groch 0 4 548 0,0
Fasola 39 20 397 0,2
Sałata 21 951 644 691 3,4
Kukurydza słodka 53 13 441 0,4
Ziemniaki 5 928 233 334 2,5
Ogórki 25 884 515 352 5,0
Papryka 27 729 544 418 5,1
Pory 402 21 060 1,9
Pomidory 68 153 945 973 7,2
Marchew i rzepa 2 724 92 734 2,9
Pozostałe 2 053 88 782 2,3
Warzywa razem  180 792 4 434 307 4,1
Awokado 470 52 638 0,9
Morele 2 181 56 932 3,8
Żurawina 158 13 927 1,1
Kaki 20 494 369 830 5,5
Czerwśnie i wiśnie 684 24 423 2,8
Śliwki 3 009 51 234 5,9
Maliny 18 16 506 0,1
Truskawki 8 143 256 688 3,2
Porzeczki 18 464 3,9
Figi 8 2 840 0,3
Kiwi 132 8 692 1,5
Cytryny 51 708 497 459 10,4
Mandarynki 134 998 1 402 712 9,6
Mango i guawa 190 18 327 1,0
Jabłka 507 64 305 0,8
Brzoskwinie 31 404 286 004 11,0
Melony 3 508 397 947 0,9
Jeżyny 255 1 617 15,8
Pomarańcze 120 299 1 678 304 7,2
Nektaryny 33 494 351 029 9,5
Inne cytrusy 5 2 319 0,2
Gruszka 1 699 70 762 2,4
Ananasy 37 18 753 0,2
Banany   71 624 0,0
Pomelo 7 662 53 472 14,3
Arbuzy 14 844 525 736 2,8
Winogrona stołowe 1 301 123 494 1,1
Pozostałe 2 470 99 467 2,5
Owoce razem  439 696 6 517 505 6,7
RAZEM 620 488 10 951 812 5,7
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE