Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Turcja potęgą w produkcji żywności organicznej

2008-01-23 00:00

Turcja jest jednym z największych światowych producentów żywności organicznej. Wartość jej rynku szacowana jest na 200 mln dolarów.

Jeszcze w 1990 r. w kraju tym produkowano zaledwie 8 produktów organicznych, najważniejsze były rodzynki i suszone figi. Po dziesięciu latach liczba produktów rolniczych wytworzonych metodami organicznymi wzrosła do 210.

Obecnie ok. 250 firm posiada certyfikaty potwierdzające produkcję zgodną z normami żywności organicznej, które uprawiają rośliny metodami bio na powierzchni ok. 193 tys. ha.

W Turcji dominuje uprawa organicznych zbóż, roślin strączkowych, winogron, fig, moreli, orzechów laskowych, oliwek, herbaty, cytrusów, papryki i pomidorów. Główne rynki sprzedaży tych towarów to: Wielka Brytania, Francja, Niemcy, Norwegia, Szwajcaria i Holandia, a poza Europą Japonia i Stany Zjednoczone.

Źródło: fresh-market.pl, na podstawie www.gozlemgazetesi.com.tr (rs)

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem