Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Turcja: produkcja i eksport cytrusów

2008-12-19 00:00
Wielkość eksportu świeżych owoców z Turcji w 2007 roku wyniosła 1,1 mln ton, w tym cytrusy zajmują pierwsze miejsce z udziałem 69,9 proc.

Z kolei w ogólnym eksporcie cytrusów pierwsze miejsce zajmują cytryny, których wyeksportowano 286,2 tys. ton. Tureckie cytryny są dostępne przez cały rok z uwagi na sprzyjające warunki naturalne oraz nowoczesne przechowalnie. Głównymi odmianami eksportowymi cytryn są Interdonato i Lamas. Jeśli chodzi o pozostałe cytrusy to w 2007 r. wyeksportowano 165,7 tys. ton pomarańczy, 252,5 tys. ton mandarynek i 126 tys. ton grejpfrutów.

80 proc. tureckich cytrusów uprawianych jest na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Sady cytrusowe zajmują ok. 70 tys. hektarów, a główne rejony produkcyjne to Mersin, Adana i Hataya. Tureckie cytrusy są eksportowane do ponad 50 krajów. Głównymi odbiorcami są kraje UE, ale także kraje Bliskiego wschodu i pozostałe azjatyckie. Turcja zaczęła też powiększać swój udział na rynkach krajów WNP.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie www.freshplaza.com

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem