Czy UE zniszczy rynek soków?
Producenci soków nie mogą chwalić się swoimi naturalnymi walorami, bo to niezgodne z prawem. Konsumenci tymczasem tych walorów nie znają.
Od 28 kwietnia 2015 r. żadne soki owocowe nie będą zawierały dodatku cukru - tak mogą zachęcać klientów do konsumpcji producenci soków. Ale tylko do października 2016 r. Potem, zgodnie z unijnymi regulacjami, nie będą mogli powiedzieć nawet tyle - zauważa "Puls Biznesu".
Zdaniem Moniki Kolano-Wysokińskiej, dyrektor marketingu z Agros Novy, oświadczenie to może wprowadzać konsumenta w błąd. Może pomyśleć, że skoro od kwietnia 2015 r. soki nie będą zawierały cukru, to być może teraz go zawierają. Firma zdecydowała się więc nie zamieszczać takiej deklaracji.
- Ponad połowa konsumentów w Polsce myśli, że soki zawierają sztuczne dodatki, tj. konserwanty, barwniki, aromaty. Dlatego tylko 63 proc. konsumentów postrzega soki jako zdrowe, a zaledwie 47 proc. wie, że sok owocowy jest wyprodukowany tylko z owoców - mówi Dorota Liszka z Grupy Maspex Wadowice powołując się na badania Millward Brown. Branża, mając związane ręce w zakresie promocji kategorii, może postawić na edukację konsumenta - czytamy w Pulsie Biznesu.
Popyt wysoki, a ceny…
czytaj dalej
Mrożonki i soki idą na giełdę
Akcjonariusze dostaną dywidendę w wysokości...
Wysoki popyt na jabłka
Ceny bananów Chiquita pozostają wysokie
czytaj dalej