Polska królową koncentratów?
2013-08-16 11:41
W sezonie 2012/13 w Polsce wyprodukowano ok. 33 tys. ton "innych" koncentratów niż jabłkowy.
- Polska góruje w sektorze czarnej porzeczki i aronii, w przypadku wiśni konkuruje jedynie z Turcją, a malin - z Serbią. - Na rynku truskawek mamy znacznie większą konkurencję w postaci krajów Europy Południowej (te kraje jednak postawiły na owoce deserowe) - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, dr Bożena Nosecka z IERiGŻ-PIB.
Produkujemy takie koncentraty, jak: wiśniowy, z czarnej porzeczki, aroniowy, malinowy, truskawkowy, oraz niszowe smaki jak czerwona porzeczka czy czarny bez. Ich produkcja utrzymuje się na stabilnym poziomie 30 tys. ton, podczas gdy przed akcesją do UE było to ok. 20 tys. ton.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Rośnie cena koncentratu z jabłek
2013-08-16 08:46
Cena koncentratu jabłkowego z Polski (Brix 70, cf Rotterdam) wzrosła w trzeciej dekadzie lipca br. o 0,10 euro za kilogram (w porównaniu do pierwszej połowy miesiąca) do 1,15 euro/kg - podaje Bank BGŻ.
czytaj dalej
Eksportujemy więcej koncentratu jabłkowego
2013-06-07 08:48
W styczniu i lutym bieżącego roku eksport koncentratu jabłkowego z Polski osiągnął najwyższy w ostatnich 5 latach poziom – prawie 42 tys. ton - informują analitycy BGŻ powołujący się na dane z Eurostatu.
czytaj dalej
Rosja importuje więcej koncentratu z winogron
2013-05-20 09:52
Według oficjalnych danych Rosstat, w bieżącym sezonie Rosja zwiększyła import koncentratu winogronowego.
czytaj dalej
Rosja: import koncentratu jabłkowego
2013-05-08 11:32
Według oficjalnych danych, w ciągu dziewięciu miesięcy sezonu 2012/13 Rosja zwiększyła import koncentratu jabłkowego.
czytaj dalej



