Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włochy: w sezonie 2010/2011 mniej cytrusów

2011-02-01 00:00
W ciągu ostatnich dziesięciu lat powierzchnia upraw owoców cytrusowych we Włoszech pozostawała stabilna, chociaż nastąpiły zmiany w wielkości upraw poszczególnych owoców. Wzrosły na przykład nasadzenia klementynek i grejpfrutów, spadła natomiast nieznacznie powierzchnia plantacji pomarańczy i znacznie bardziej innych gatunków.

Włoscy producenci owoców cytrusowych przestali być konkurencyjni zarówno na rynku wewnętrznym jak i na rynkach zagranicznych. Spowodowane jest to głównie brakiem zorganizowania, małą wielkością gospodarstw, rosnącymi kosztami produkcji i silna konkurencja ze strony innych krajów śródziemnomorskich, takich jak Egipt i Turcja.
We Włoszech cytrusy są uprawiane głównie na południu (Kampania, Apulia, Kalabria, Basilicata, Sycylia, Sardynia). Mniejsze znaczenie maja uprawy w środkowych Włoszech (Toskania, Lacjum) oraz na północy (Liguria).

W sezonie 2009/2010 produkcja cytrusów we Włoszech wyniosła 3,8 mln ton, znacznie więcej niż w sezonie poprzednim, co doprowadziło do zbyt dużej podaży mandarynek i pomarańczy na rynku krajowym i w rezultacie do spadku cen. Eksport był dwa razy większy niż sezon wcześniej i wyniósł 341 tys. ton. Wzrósł przede wszystkim eksport pomarańczy o czerwonym miąższu (Moro i Tarocco) i klementynek.

Prognozy na sezon 200/2011 mówią o produkcji na poziomie 3,3 mln ton. Spadek produkcji spowodowany jest
chorobami, które wpłynęły na wielkość zbiorów i jakość owoców. Produkcja pomarańczy ma wynieść 1,9 mln ton (-20 proc.). Cytryn ma być 490 tys. ton (-10 proc.), a mandarynek pozostanie na podobnym poziomie tj. około 835 tys. ton. Spodziewany jest wzrost eksportu do 380 tys. ton.

Źródło: fresh-marekt.pl (kz), na podstawie freshplaza.com/ USDA

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem