Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Wyższe ceny przetworów owocowych i warzywnych

Wg danych GUS (dane dla firm zatrudniających 50 i więcej osób) produkcja mrożonych owoców w lipcu i sierpniu 2017 r. (w miesiącach odpowiadających za ok. 40 proc. rocznej produkcji w kraju) zmniejszyła się o 31 proc. w ujęciu rok do roku. Produkcja soków owocowych i warzywnych zmalała o 42 proc. (r/r), a kolejne miesiące mogą przynieść dalsze jej spadki ze względu na oczekiwaną mniejszą podaż jabłek do przetwórstwa.

W efekcie zmian produkcyjnych widoczne są znaczne wzrosty cen przetworów owocowych na rynku unijnym. Wzrosły znacząco ceny mrożonych truskawek oraz wiśni pochodzących z Polski – średnio w sierpniu były odpowiednio o 43 proc. i 148 proc. wyższe w ujęciu rok do roku (za IEG Vu). Zwiększyły się również znacząco ceny koncentratu jabłkowego (+59 proc. r/r), choć w tempie niższym od cen skupu jabłek do przetwórstwa, co sugeruje obniżenie marż w branży produkcji soków.

Brak wzrostu cen malin mrożonych, jak również malin świeżych w skupie, mimo prognozowanej przez GUS obniżki zbiorów, wskazują natomiast na dość duże nasycenie tego rynku. Ubiegłoroczny wzrost produkcji pozwolił na dość znaczne odbudowanie zapasów, co widać także po stabilizacji cen mrożonych czarnych porzeczek.

Wyższe ceny warzyw do przetwórstwa powinny przełożyć się również na wzrost cen przetworów warzywnych. Z danych IERiGŻ-PIB wynika, że średnio w pierwszych trzech tygodniach września wyższe były ceny cebuli do przetwórstwa (+8,1 proc. r/r), marchwi (+8 proc. r/r) i fasoli szparagowej (+5,5 proc. r/r). Obniżki produkcji marynat warzywnych w lipcu i sierpniu 2017 r. o 18 proc. (r/r) i osłabienie wzrostu produkcji mrożonych warzyw wskazywać mogą na ograniczoną podaż surowca (niższą od lipcowych szacunków GUS), uzasadniającą wzrost cen.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem