Wzrosły ceny owoców w Polsce
W marcu 2018 r. średnie ceny jabłek w spółdzielniach ogrodniczych wzrosły o 102 proc., w porównaniu z marcem 2017 r. W tym samym czasie ceny jabłek na rynkach hurtowych były wyższe o 93 proc., a w firmach eksportujących cena jabłek zwiększyła się o 72 proc. – wynika z analiz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej PIB (IERiGŻ). Wzrost ten to konsekwencja małych zapasów owoców w Polsce.
Z analiz IERiGŻ wynika, że w marcu 2018 r. w porównaniu z lutym br., przeciętne ceny jabłek na rynkach hurtowych zwiększyły się o 8 proc. Ceny jabłek oferowane przez firmy eksportujące były większe o 6 proc., natomiast ceny jabłek oferowanych przez spółdzielnie ogrodnicze zwiększyły się o 4 proc.
Ceny gruszek na rynkach hurtowych były wyższe o 45 proc. W skupie w spółdzielniach ogrodniczych ich cena zwiększyła się o 24 proc. Wzrosły także, o 23 proc., ceny bananów w hurcie. Ceny mandarynek zwiększyły się o 18 proc., a cytryn były wyższe o 15 proc. Ceny winogron wzrosły o 5 proc.
A jak kształtowały się ceny owoców do tłoczenia? W marcu br. zakłady przetwórcze za jabłka do tłoczenia płaciły 0,77 zł/kg. Oznacza to, że ceny jabłek do tłoczenia były o 133 proc. wyższe niż w marcu poprzedniego roku, a wszystko za sprawą bardzo małej podaży surowca.