Produkcja
BEHR rozpoczyna sezon outdoorowy
2023-03-23 00:00
Pierwsze zestawy roślin warzywnych są w ziemi. W gospodarstwie BEHR w południowej Hesji sadzenie sałaty lodowej rozpoczęło się już pod koniec lutego. W gospodarstwie Gresse w Meklemburgii-Pomorzu Zachodnim rozpoczęto 28 lutego. Również tutaj sadzonki sałaty lodowej i mini romaine zostały posadzone w glebie.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Odporni sadownicy ciężko walczyli, aby ponownie wyprodukować jabłka wysokiej jakości"
2023-03-23 00:00
Fern Ridge Fresh, z siedzibą w Hawkes Bay, działa na rynku od ponad 20 lat. Firma sprowadza jabłka od producentów z całej Nowej Zelandii - od Gisborne i Hawkes Bay na Wyspie Północnej do Nelson, Canterbury i Central Otago na Wyspie Południowej.
czytaj dalej
Amerykański rynek jabłek ekologicznych boryka się ze sprzecznymi naciskami. Produkcja jabłek ekologicznych w Waszyngtonie spadła o około 25 procent. "Przy krótszych dostawach i rosnących wydatkach producentów, cena za funt również generalnie idzie w górę" - mówi Ben Johnson z Bridges Produce. "To jest.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Ci, którzy spróbowali naszego produktu, często zamawiają drugi!"
2023-03-23 00:00
Francuska firma Petrus, z siedzibą w departamencie Pas-de-Calais, specjalizuje się w giętym żelazie falistym i produkuje zbiorniki na wodę dla rolników, producentów warzyw, ogrodników i pracowników szkółek. Wciąż stosunkowo mało znany we Francji, system ten zyskał popularność dzięki.
czytaj dalej
czytaj dalej
Projekt SENSOPLAG ma na celu opracowanie cyfrowych narzędzi do przewidywania i wykrywania szkodników zagrażających uprawom cytrusów
2023-03-23 00:00
Generalitat, za pośrednictwem Walenckiej Agencji Innowacji (AVI), finansuje rozwój nowych narzędzi cyfrowych do wczesnego wykrywania i przewidywania głównych szkodników, które zagrażają uprawom cytrusów we Wspólnocie Walenckiej. "Celem jest zaprojektowanie bardziej zaawansowanego i precyzyjnego systemu kontroli, który
czytaj dalej
czytaj dalej
Rosnące ceny żywności powodują recykling żywności
2023-03-23 00:00
Według Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności 42% wyrzucanej żywności w Hiszpanii pochodzi z gospodarstw domowych, co oznacza, że każdy Hiszpan wyrzuca średnio 31 kilogramów żywności. W związku z tym dyrektor generalny ds. przemysłu spożywczego ds.
czytaj dalej
czytaj dalej
Maroko może ustanowić rekord w eksporcie awokado, ale przyszłość branży jest zagrożona
2023-03-23 00:00
Marokańscy eksporterzy mają wszelkie szanse na ustanowienie nowego rekordu w eksporcie awokado w sezonie 2022/23 (lipiec-czerwiec) - informuje EastFruit. Jednocześnie przedstawiciele lokalnego przemysłu uprawy i eksportu awokado poważnie obawiają się o jego przyszłość z powodu niedoboru wody w
czytaj dalej
czytaj dalej
Looye stawia na bardziej ekologiczną przyszłość
2023-03-23 00:00
Uprawa szklarniowa w Holandii przyczynia się do zapewnienia zaopatrzenia w żywność w Europie. Sektor owocowo-warzywny produkuje zgodnie z "zasadą eko-nowoczesności" i przy użyciu najnowszych technologii. Do roku 2040 sektor ten chce być całkowicie neutralny dla klimatu. W ten sposób
czytaj dalej
czytaj dalej
TropiWorld rośnie w egzotykę
2023-03-22 17:00
Plantatorzy przewidują kryzys cauli
2023-03-22 16:00
Wielka Brytania może stanąć w obliczu niedoboru kalafiorów od połowy kwietnia, ostrzegają dostawcy, po tym jak mroźne temperatury zimowe zniszczyły krajowe plony.
czytaj dalej
Największy europejski importer awokado Nature's Pride zamierza w tym tygodniu zmierzyć się z wyzwaniem, jakim jest odpowiedzialne zarządzanie wodą, biorąc udział w konferencji ONZ 2023 Water Conference w Nowym Jorku.
czytaj dalej
Lidl wyeksportował 27 000 ton portugalskich owoców i warzyw do 11 krajów w 2022 roku dzięki wspólnej kampanii ze stowarzyszeniem branżowym Portugal Fresh.
czytaj dalej
Ulewne deszcze zbierają żniwo w eksporcie peruwiańskich owoców
2023-03-22 08:00
Ulewne deszcze w północnym Peru wpływają na zbiory upraw, w tym mango, winogron stołowych, awokado i ekologicznych bananów.
czytaj dalej
Mayela Salas Saénz, zastępczyni 14. okręgu Uruapan Norte, podczas prezentacji inicjatywy mającej na celu modyfikację ustawy o integralnym zrównoważonym rozwoju obszarów wiejskich Michoacan stwierdziła, że tylko tysiąc z ośmiu tysięcy sadów awokado, które są zarejestrowane w Michoacan, spełnia wymogi
czytaj dalej
czytaj dalej
18 marca 2023 roku poinformowano o zniesieniu tymczasowego zakazu eksportu cebuli z Uzbekistanu. Już kilka godzin po odpowiednim komunikacie Ministerstwa Rolnictwa w logistyce zaczęły pojawiać się zapytania o ciężarówki do wysyłki uzbeckiej cebuli na rynki zagraniczne
czytaj dalej
czytaj dalej
W Egipcie rozpoczynają się zbiory czosnku, popyt jest w normie
2023-03-22 00:00
Egipscy producenci czosnku rozpoczęli zbiory, a tempo popytu nie jest szczególnie wyjątkowe - ocenia Anthony Mina, dyrektor generalny egipskiego producenta E2M.
czytaj dalej
W ciągu ostatnich 30 lat hiszpańska produkcja cytryn zmniejszyła swój ślad wodny o 38,96%.
2023-03-22 00:00
Wśród tygodnia świadomości wody warto zauważyć, że Międzybranżowe Stowarzyszenie Cytryn i Grejpfrutów (AILIMPO) od lat pracuje nad zmniejszeniem śladu wodnego produkcji cytryn w Hiszpanii, aby przyczynić się do realizacji 6. celu zrównoważonego rozwoju ONZ "Czysta woda i warunki sanitarne",
czytaj dalej
czytaj dalej
Duma natury: Adriëlle Dankier i Coen van Iwaarden wystąpią na Konferencji Wodnej ONZ
2023-03-22 00:00
W 12 tygodniu Nature's Pride bierze udział w Konferencji Wodnej ONZ w Nowym Jorku jako prelegent oficjalnego programu. Po Światowym Tygodniu Wody w Sztokholmie i w Komisji Europejskiej, Nature's Pride staje teraz na scenie w siedzibie Organizacji Narodów Zjednoczonych, aby omówić zbiorowe działania na rzecz
czytaj dalej
czytaj dalej
Bioland: dostosowanie rolnictwa do ochrony wód
2023-03-22 00:00
W Światowym Dniu Wody 22 marca, Bioland po raz kolejny podkreśla znaczenie rolnictwa ekologicznego w ochronie wód. Stowarzyszenie wzywa rząd niemiecki do poważnego potraktowania celu 30-procentowego udziału rolnictwa ekologicznego do 2030 roku oraz do realizacji przyjętej w zeszłym tygodniu "Narodowej strategii wodnej".
czytaj dalej
czytaj dalej
"Przed Wielkanocą popyt na szparagi przewyższy podaż"
2023-03-22 00:00
Popyt jest duży, ale ze względu na zimną pogodę i brak godzin słonecznych, większe ilości holenderskich szparagów są jeszcze trochę odległe. "Musimy też jeszcze wykonać sporo orki i układania folii na naszych polach zewnętrznych, ostatnio było na to po prostu zbyt mokro. Na Wielkanoc,
czytaj dalej
czytaj dalej



