Freshplaza.com
Rolnicy uprawiający shiitake z Meghalaya nawiązują współpracę z japońską firmą YATS w celu rozszerzenia rynku.
2025-02-17 00:00
14 lutego Hill Farmers' Shiitake Mushroom Co-op Soc. Ltd. z Meghalaya i YATS Corporation z Japonii sfinalizowały umowę współpracy. Ta partnerska umowa ma na celu rozwój powiązań rynkowych oraz łańcucha dostaw dla uprawy grzybów Shiitake w Meghalaya. Umowa została podpisana w
czytaj dalej
Rekordowe ilości winogron z Peru i Chile w tym sezonie.
2025-02-17 00:00
Przewiduje się, że w tym sezonie do USA zostanie przywiezione rekordowe ilości winogron z Peru i Chile. "Cała branża przewiduje, że Peru wyeksportuje ponad 80 milionów skrzynek, co stanowi nowy rekord" - mówi Fernando Soberanes, Wiceprezes Sprzedaży w firmie Giumarra w Long Beach. "Tymczasem, Chile
czytaj dalej
Eksport jagód borówki chilijskiej wzrósł o 11% w latach 2024-2025, a największym odbiorcą jest Stany Zjednoczone.
2025-02-17 00:00
Raport zbiory Komitetu Owoców Borówki z Chile ujawnia, że eksport borówki z Chile osiągnął 83 321 ton w sezonie 2024-2025, co stanowi wzrost o 11% w porównaniu z poprzednim sezonem, ale spadek o 1% w porównaniu z 2022-2023. Do piatego tygodnia wysłano globalnie 8 018 ton, z czego Stanom Zjednoczonym dostarczono
czytaj dalej
Pomidory, kalafior, brokuły i świeże warzywa były najpopularniejszymi wyborami w zakupionym asortymencie warzyw w 2024 roku. Jednak tam, gdzie są zwycięzcy, zazwyczaj są także przegrani. Marchew, fasolka szparagowa, cykoria, brukselka, szparagi i torebki z pokrojoną sałatą były mniej popularne.
czytaj dalej
Obecna sytuacja dotycząca surowców w sektorze chrzanowym jest obecnie bardzo trudna, potwierdza zarząd firmy Schamel, wiodącego niemieckiego przetwórcy chrzanu. "Surowce pozyskujemy głównie z trzech obszarów upraw, a mianowicie Bawarii, Styrii i wschodnich Węgier. Ze względu na znaczne...
czytaj dalej
"Słynny melon z Cavaillon, owocem symbolicznym regionu Prowansji, teraz posiada Oznaczenie Geograficzne Chronione (PGI)", jak ogłosili producenci i sprzedawcy melona z Cavaillon. Przez 8 długich lat trwały starania, aby melon z Cavaillon został oficjalnie wpisany do rejestru PGI.
czytaj dalej
Produkcja awokado w Kenii spadła o 11,2% w 2024 roku, ale ma wzrosnąć o 4% w 2025 roku.
2025-02-17 00:00
W 2024 roku produkcja awokado w Kenii spadła o 11,2 procent do 562 tysięcy ton metrycznych (TMT), spowodowana zmniejszonym opadem deszczu. Pomimo tego niepowodzenia, produkcja ma się odbić o cztery procent w 2025 roku, osiągając 585 TMT, wspierana zwiększeniem obszaru pod uprawę awokado oraz dodatkowymi.
czytaj dalej
Sprzedaż brytyjskich jabłek w brytyjskich supermarketach w porównaniu do ogólnego udziału w rynku spożywczym
2025-02-17 00:00
Co miesiąc zbieramy dane od naszych brytyjskich producentów jabłek i gruszek dotyczące liczby brytyjskich jabłek, które sprzedają do brytyjskich supermarketów. Poniżej znajdują się najnowsze dane. Uwaga: Dane są dokładne w momencie publikacji, ale czasami otrzymujemy opóźnione dane od producentów, dlatego wykresy te mogą być.
czytaj dalej
"Akceptacja białego szparaga o długości 24 cm okazała się być jedynie decyzją na papierze"
2025-02-17 00:00
Pomimo tego, że eksport szparagów z Grecji rozpoczął się już na niektórych farmach korzystających z zaawansowanej technologii grzewczej, główny sezon potrzebuje jeszcze kilku tygodni, aby się rozpocząć. "Zbiór szparagów w Kavali, jednym z najważniejszych regionów uprawy szparagów w Grecji, rozpocznie się pod koniec lutego.
czytaj dalej
Półsuszone pomidory pod marką Fino Fresco
2025-02-17 00:00
De Mooij Amsterdam oferuje półsuszone pomidory z Sycylii pod swoją marką Fino Fresco. "Podczas gdy suszone na słońcu pomidory są całkowicie odwodnione, aby usunąć całą zawartość wody, półsuszone pomidory są zdejmowane z ciepła przed całkowitym wysuszeniem. W rezultacie pomidor zachowuje soczystą teksturę."
czytaj dalej
Biostymulant wykonany z naturalnych ekstraktów, takich jak olejek z oregano, ReenolTM, pomaga roślinom zwalczać i wytrzymywać szereg szkodliwych chorób oraz wspiera ich wzrost, zachowując przy tym wysokie plony. Dr. Daphna Blachinsky, Wiceprezes ds. agronomii w Gadot Agro, mówi: "Przeprowadziliśmy konkludujące badania na granatach"
czytaj dalej
Czy nadal aktualne jest używanie resztek starych roślin białego szparaga do produkcji szparagów zielonych?
2025-02-17 00:00
Podczas Pfälzer Spargeltag (Dzień Szparagów Palatynackich) w styczniu, Patrick Meinhardt z Tannenhof Meinhardt z Weiterstadt wyjaśnił ich przyszłe plany uprawy zielonych szparagów i czy nadal aktualne jest wykorzystanie resztek starych roślin białych szparagów. "W naszej firmie widzimy, że...
czytaj dalej
Do 6 tygodnia sezonu pakowania winogron w Południowej Afryce branża przekroczyła 80% całego sezonu. Łącznie 60,70 miliona kartonów zostało skontrolowanych do eksportu do 6 tygodnia, co stanowi wzrost o 2% w porównaniu do tego samego czasu w ubiegłym roku. Łącznie 48,57 miliona kartonów zostało wyeksportowanych do 6 tygodnia, co oznacza
czytaj dalej
Przemysł daktylowy w Jordanii rośnie stabilnie, informuje Ayham Fakheralden, przedstawiciel Spectra Dates, eksportera daktyli z Jordanii: "Powierzchnia obsiana palmami daktylowymi w Jordanii wynosi około 4500 hektarów, a tempo wzrostu obszarów i produkcji jest szacowane na około 10-15%.
czytaj dalej
Wężyk jadowity z Ekwadoru znaleziony w przesyłce bananów w sklepie spożywczym w New Hampshire
2025-02-17 00:00
W sklepie spożywczym w New Hampshire odkryto łagodnie jadowitego węża z Ekwadoru w przesyłce bananów. Departament Rybołówstwa i Łowiectwa z New Hampshire poinformował na Facebooku, że funkcjonariusze ochrony środowiska zostali powiadomieni o obserwacji gada w sekcji bananów sklepu. Wąż został zidentyfikowany jako
czytaj dalej
Nergi obchodzi 20. rocznicę i prezentuje nową identyfikację wizualną na targach Fruit Logistica.
2025-02-17 00:00
Sofruileg świętował 20 lat Nergi na targach Fruit Logistica. Z tej okazji firma zorganizowała konferencję prasową, podczas której zaprezentowała zupełnie nową identyfikację wizualną swoich mini kiwi. Przyjrzyjmy się, jak powstały te mini kiwi oraz zobaczmy zapowiedź przyszłych planów. Sofruileg ujawnił zupełnie nową.
czytaj dalej
"Przewiduje się, że wszystkie odmiany drzew owocowych liściastych spełnią swoje wymagania dotyczące chłodzenia."
2025-02-14 00:00
Po kilku latach stosunkowo ciepłych zim, co sprawiało, że gromadzenie wystarczającej ilości godzin chłodzenia dla owoców pestkowych w północnej Grecji było trudnym zagadnieniem, obecna zima wydaje się korzystna dla produkcji brzoskwiń i nektarynek w Naoussa, kluczowym regionie dla tych owoców w Grecji.
czytaj dalej
Ceny wiśni nieznacznie wzrosły, podczas gdy na rynku pojawiły się australijskie winogrona odmiany Crimson.
2025-02-14 00:00
Zbliżający się w środę Chiński Festiwal Latarni spowodował przyspieszenie sprzedaży sezonowych owoców. Święto przyczyniło się do wzrostu na rynku, a ceny niektórych owoców, w tym wiśni i nektarynek, wzrosły ze względu na ograniczoną dostawę. Czyński.
czytaj dalej
Australijscy producenci warzyw stoją w obliczu kryzysu, ponieważ rosnące koszty zagrażają przetrwaniu branży.
2025-02-14 00:00
Australijska branża warzywna stoi w obliczu kryzysu, ponieważ jedna trzecia producentów rozważa opuszczenie sektora w ciągu najbliższego roku z powodu rosnących kosztów produkcji i słabej rentowności. Wielu innych wskazało, że opuściłoby sektor, gdyby otrzymało sprawiedliwą cenę za swoje gospodarstwo, co rodzi poważne obawy o…
czytaj dalej
"Dzięki naszemu specjalnemu mikroklimatowi, zapewnione jest dobre dostarczenie ciemnoskórych ogórków"
2025-02-14 00:00
Zimowa pogoda spowodowała spadek produkcji ogórków kretańskich, ale istnieje miejsce, gdzie zimno nie może dotrzeć, a plony pozostają wysokie. Jest to Psari Forada, położone na południowym wybrzeżu Krety i chronione przed północnymi wiatrami, które mogą wpłynąć na plony. Pan Thodoris Agapoulakis,...
czytaj dalej