Freshplaza.com
Opuncje, niedługo stanie się popularnym owocem w Maroku?
2025-10-23 00:00
Kiedyś głównym producentem opuncji był Maroko, ale kraj stracił duże obszary tej rośliny z powodu pojawienia się w 2014 roku owada karminowego. Szacuje się, że straty wynoszą ponad 140 000 hektarów, a owoc praktycznie zniknął w większości regionów kraju, co spowodowało gwałtowny wzrost cen.
czytaj dalej
"Mrożona pulpę awokado pozwoli nam dotrzeć do rynków, które są zbyt daleko, aby wysłać świeże awokado."
2025-10-23 00:00
Ostatni sezon zbiorów awokado Hass w Kolumbii był trudny ze względu na bardzo konkurencyjne środowisko, głównie spowodowane dużym dostawami z Peru. Nadmiar tej dostawy wpłynął zarówno na rynek amerykański, jak i europejski, które są głównymi miejscami przeznaczenia kolumbijskiego awokado. Ceny na całym świecie były pod znacznym wpływem tej sytuacji.
czytaj dalej
Odkąd producent owoców pestkowych ALFRA z Vaalwater – skrót od imion Alida i Frans Blignaut – wysłał swoje pierwsze brzoskwinie i nektarynki na miejskie targi w City Deep, Jhb, i Pretorii podczas pierwszego tygodnia października, ceny już znacznie spadły. "Rynek owoców pestkowych się ustabilizował.
czytaj dalej
Ulga i optymizm związany z nadchodzącym sezonem awokado w Libanie.
2025-10-23 00:00
Poprawa sytuacji bezpieczeństwa na Bliskim Wschodzie została przyjęta z ulgą przez libańskich plantatorów awokado. W ciągu ostatnich dwóch sezonów wojna na Bliskim Wschodzie pogrążyła sektor w kryzysie w Libanie, wielu plantatorów tracąc dostęp do swoich ziemi, podczas gdy wpływ wojny na
czytaj dalej
Francuscy producenci, dystrybutorzy i marketerzy winogron spotykają się, aby wzmocnić ostatnią część sezonu.
2025-10-23 00:00
To już ostatni etap zbiorów winogron we Francji. Po dwóch słabych latach pod względem ilości, francuskie winogrona deserowe wróciły w tym sezonie do większej produkcji. Jednak konsumpcja była powolna, a silna obecność importowanych winogron ciążyła na rynku. W obliczu masowej...
czytaj dalej
"Silne i powszechne zapotrzebowanie na holenderskie gruszki"
2025-10-23 00:00
Holenderskie gruszki cieszą się obecnie dużym popytem. "Kraje południowe, takie jak Hiszpania i Włochy, radzą sobie dobrze, ale w rzeczywistości nie ma w Europie kraju, gdzie gruszki się nie sprzedają, więc rynek sprzedaży jest dość szeroki. Istnieje również duże zapotrzebowanie ze strony Francji, Niemiec, Skandynawii i Europy Wschodniej".
czytaj dalej
"Zbieramy persymony dobrej jakości, ale mniejsze rozmiarowo"
2025-10-23 00:00
Sezon zbiorów persymon w Murcji właśnie się rozpoczyna, a plantatorzy spodziewają się dużej ilości owoców dobrej jakości, choć nieco mniejszych rozmiarów z powodu wysokich temperatur letnich. "Mieliśmy dobrej jakości owoce pestkowe i duże zapotrzebowanie na nie. Sezon winogron był bardziej trudny z powodu konkurencji.
czytaj dalej
"Panamskie ananasy zdobyły ostatnio znaczną popularność"
2025-10-23 00:00
Panama zaczyna wyróżniać się na rynkach międzynarodowych dzięki produktom takim jak ananas i imbir, które przyciągają coraz większe zainteresowanie w Europie i na Bliskim Wschodzie. Dzięki wspólnym wysiłkom lokalnych producentów i eksporterów, kraj wysyła coraz większe ilości produktów.
czytaj dalej
Peru rozszerza promocję awokado na chińskim rynku detalicznym.
2025-10-23 00:00
Promperú uruchomiło swoją pierwszą kampanię promocyjną na rzecz peruwiańskich awokado w Chinach, mając na celu zwiększenie obecności detalicznej i widoczności online w głównych miastach. W Szanghaju odbyły się aktywacje sklepowe z More Yogurt, gdzie zapewniono tematyczne doświadczenie związane z peruwiańskimi awokado.
czytaj dalej
"Chcemy zaoferować naszym klientom bardziej zrównoważone, produkowane w Szwecji alternatywy"
2025-10-23 00:00
Szwedzcy konsumenci mogą teraz cieszyć się lokalnie uprawianą, bezpestycydową sałatą przez cały rok, dzięki nowej współpracy między Axfoodem a Ljusgårda. Firmy wprowadziły pionowo uprawianą, chrupiącą sałatę pod marką Garant Axfood we wszystkich sieciach Axfood, w tym Hemköp, Willys.
czytaj dalej
Badacze zdrowia z całego świata określili nowe priorytety badawcze dotyczące roli orzechów i suszonych owoców w zdrowiu człowieka, identyfikując związki między ich spożyciem a obszarami takimi jak zdrowie metaboliczne i sercowo-naczyniowe, płodność, odporność, zdrowie kości i funkcje mózgu.
czytaj dalej
Dzikie szympansy w Wybrzeżu Kości Słoniowej i Ugandzie spożywają dziennie ekwiwalent alkoholu z butelki piwa poprzez jedzenie dojrzałych, naturalnie fermentujących owoców takich jak figi i śliwki, wynika z nowego badania. Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley twierdzą, że to potwierdza teorię "pijanych małp".
czytaj dalej
Ausveg przekazuje krótkie informacje dotyczące zarządzania PMTV producentom warzyw w Wiktorii.
2025-10-23 00:00
Ausveg spotka się dzisiaj z plantatorami nasion ziemniaka w stanie Wiktoria w miejscowości Bungaree, aby omówić krajowe podejście do zarządzania wirusem mop-top ziemniaka (PMTV). Aktualizacja ta następuje po decyzji Narodowej Grupy Zarządzania, działającej na podstawie Umowy o Reagowaniu na Nagłe Szkodniki Roślin (EPPRD), że PMTV nie jest...
czytaj dalej
Popyt konsumentów na ziemniaki znacząco ewoluował w ciągu ostatniej dekady. Dziś decyzje zakupowe są kierowane przez smak, wygodę i różnorodność. "Ten przesunięcie jest szczególnie widoczne w wzroście popularności ziemniaków o żółtym miąższu, które są bardziej aromatyczne w porównaniu do standardowych ziemniaków russet" - mówi.
czytaj dalej
Tiziano i Biagio Porretta z firmy Arpo Distribuzioni, specjalizującej się w produkcji i marketingu owoców cytrusowych, zgłosili, że kampania cytrusowa na równinach Rosarno i Gioia Tauro rozpoczęła się kilka dni wcześniej niż w poprzednich latach. W tym roku, nocne temperatury...
czytaj dalej
Według ukraińskich producentów ziemniaków roczna produkcja mieści się w przedziale od 9 do 11 milionów ton. Jednak pomimo imponujących wolumenów, większość tej produkcji trafia na rynek krajowy, ponieważ możliwości eksportu są ograniczone. Bez międzynarodowych nabywców większość gospodarstw koncentruje się na produkcji zbóż i oleistych.
czytaj dalej
"Rynek bananów coraz bardziej przechodzi na umowy, chociaż niektórzy plantatorzy wolą rynek spotowy po ostatnich wysokich cenach."
2025-10-22 00:00
Na rynku bananów rozpoczęły się już negocjacje dotyczące cen na przyszły rok. "Często rynek organiczny jest pierwszy, który chce ustalić roczne ceny, a następnie jest to śledzone przez rynek konwencjonalny," mówi Mark Greeve z Anaco & Greeve w Poeldijk. "Zazwyczaj obserwujemy, że rynek bananów jest w ruchu...
czytaj dalej
Duże, ale niewiele kiwi Hayward w Arta, Grecja.
2025-10-22 00:00
Początek zbiorów odmiany Hayward w Arta, w północno-zachodniej Grecji, przebiega powoli, ponieważ niewiele owoców osiągnęło wymagany poziom Brix w pierwszych dniach. "Większość owoców nadal ma poziom 5,5-5,8. To zależy od wieku drzew. Im młodsze są drzewa, tym szybciej rośnie poziom Brix" - mówi pan.
czytaj dalej
"W ciągu dwóch tygodni większość europejskich detalistów przełączy się na hiszpańską sałatę"
2025-10-22 00:00
Sezon hiszpańskiej sałaty na jesień i zimę jest już w toku, chociaż z niewielkim opóźnieniem ze względu na przedłużenie zbiorów w kilku krajach Europy Środkowej i Północnej. W ciągu dwóch tygodni oczekuje się, że Europa przejdzie na hiszpańską produkcję. "Mamy już zaopatrzenie w naszą
czytaj dalej
Problemy związane z Fusarium: Jak można nadal dostarczać jakość?
2025-10-22 00:00
"To, co wydaje się być dobrą partią na zewnątrz, może okazać się być w dużej mierze zniszczone wewnątrz. Fusarium, zgnilizna korzenia i szyjki cebuli rozprzestrzeniają się cicho w zapasach cebuli, pozbawiając plantatorów klientów, marże i spokój umysłu. Badania potwierdzają, że sytuacja pogarsza się z każdym rokiem. Nasz zespół także to zauważa:"
czytaj dalej



