Hortidaily
Indie: Plantatorzy wybierają odmiany o wysokim plonie
2025-11-07 00:00
W miarę jak sezon Rabi nabiera rozpędu w Indiach, rolnicy zaczynają się interesować nie tylko tradycyjnymi zbóżami i roślinami strączkowymi, ale także wysoko wartościowymi uprawami warzyw takimi jak pomidory. Dzięki wykorzystaniu postępu naukowego i technologii uprawy pod osłonami, rolnicy mogą teraz osiągnąć znaczne zyski nawet z małych...
czytaj dalej
„Aquaponika uczy szacunku dla naturalnych cykli”
2025-11-07 00:00
W bujnej dzielnicy Puna na Hawajach, Island Aquaponics & Tilapia Hatchery koncentruje się na zrównoważonym, niskim wpływie uprawy. Prowadzony przez Michaela Adriana Barnesa i jego żonę Ori, ten przedsiębiorstwo prowadzone przez rodzinę, które działa niezależnie od sieci, integruje produkcję ryb i warzyw w zamkniętym obiegu, który został zaprojektowany w celu minimalizacji.
czytaj dalej
"Zmniejszająca się produkcja niemiecka stwarza możliwości dla eksportu holenderskich truskawek"
2025-11-07 00:00
W ubiegłym roku opublikowaliśmy artykuł o 80-letnim Sjaaku Verploegenie z Neer, który wystawił na sprzedaż swoje gospodarstwo owocowe. Ten producent, który uprawiał 3 hektary malin, 1 hektar porzeczek czerwonych, pół hektara jeżyn i mały kawałek śliwek, był zmuszony zatrzymać działalność z powodu
czytaj dalej
"Zdywersyfikowaliśmy naszą produkcję i zwiększyliśmy wydajność jako strategiczną odpowiedź na cła na pomidory"
2025-11-07 00:00
W sercu meksykańskiego obszaru rolniczego Finka stała się wzorcem innowacji i efektywności w produkcji szklarniowej. Z swoich zakładów w Querétaro, firma pod przewodnictwem Jorge Manuela del Toro Cháveza udało się przekształcić tradycyjne pojęcie wysokich technologii w szklarniach.
czytaj dalej
Waitrose: Ożywiony dział owoców i warzyw w pierwszym sklepie koncepcyjnym „Dom Miłośników Jedzenia”
2025-11-07 00:00
Wielka Brytania: Pracodawcy łączą siły z rządem, aby zwalczać problemy zdrowotne i utrzymać aktywność zawodową w Wielkiej Brytanii.
Emma Taylor, Dyrektor ds. Kadry w firmie Tesco: "Jako największy pracodawca w sektorze prywatnym w Wielkiej Brytanii, wspieramy miejsca pracy i lokalne społeczności w całym kraju i uznajemy, że dobre warunki pracy nie tylko przynoszą korzyści naszym pracownikom". czytaj dalej
Emma Taylor, Dyrektor ds. Kadry w firmie Tesco: "Jako największy pracodawca w sektorze prywatnym w Wielkiej Brytanii, wspieramy miejsca pracy i lokalne społeczności w całym kraju i uznajemy, że dobre warunki pracy nie tylko przynoszą korzyści naszym pracownikom". czytaj dalej
Potencjał ziół jako naturalnego nawozu
2025-11-07 00:00
Kiedy pojawia się temat korzystnych ziół, niektórzy ludzie mogą myśleć o suplementach, które poprawiają ich samopoczucie. Ale co jeśli fermentowane zioła mogą poprawić zdrowie roślin? Chemicy z Uniwersytetu Brocka, Dustin Duncan i Vaughn Mangal, współpracują z firmą Wandler Probiotics, aby przetestować fermentowane
czytaj dalej
"Automatyzujemy w pełni inspekcje, dzięki czemu każdy owoc lub warzywo może zostać sprawdzony bez konieczności kontaktu."
2025-11-07 00:00
Globalnie szacuje się, że około 40 procent wszystkich owoców i warzyw nigdy nie zostaje spożytych. To ogromne marnotrawstwo jedzenia, wody, ziemi i energii. Często ta strata następuje, ponieważ gdzieś wzdłuż łańcucha dostaw, jakość produktów nie spełnia wymagań podczas transportu, przechowywania lub podczas.
czytaj dalej
Przejście do bardziej bezpiecznego, zrównoważonego i profesjonalnego sektora ogrodnictwa w Wietnamie.
2025-11-07 00:00
W ciągu ostatniej dekady produkcja warzyw szklarniowych w Wietnamie zanotowała ogromny rozwój. Rolnicy zainwestowali w bardziej nowoczesną infrastrukturę szklarniową oraz zaadoptowali ulepszone technologie uprawy, znacząco zwiększając produktywność, jakość produktów i rentowność na jednostkę produkcji.
czytaj dalej
Tekstura ma znaczenie: Optymalizacja wydajności strefy korzeniowej przy użyciu kokosa
2025-11-07 00:00
W uprawie roślin w kontrolowanych warunkach fizyczna struktura podłoża determinuje sposób przepływu wody, powietrza i składników pokarmowych przez strefę korzeniową. Ta struktura - jej tekstura - bezpośrednio wpływa na zachowanie podczas nawadniania, kierowanie uprawą roślin oraz ostatecznie na ich wydajność. "Tekstura jednego
czytaj dalej
"Bolesną prawdą jest, że nie będzie żadnej poprawy w warzywach uprawianych na zewnątrz, jeśli nie będzie przymrozków."
2025-11-07 00:00
Wraz z przejściem z lata na zimę, FMB zmienia nacisk w swoim asortymencie z warzyw szklarniowych na warzywa uprawiane na wolnym powietrzu oraz owoce z górnych partii drzew. Niestety, pogoda jeszcze nie sprzyja rozwojowi rynku warzyw uprawianych na zewnątrz. "To zjawisko obserwowane w całej Europie dotyczy produktów takich jak brukselka.
czytaj dalej
Zasobooszczędny system uprawy do produkcji sałaty i truskawek.
2025-11-07 00:00
Na targach expoSE firma Dürr Systeme, debiutujący wystawca na expoSE, prezentuje EcoY, innowacyjny system uprawy do zasobooszczędnej uprawy sałaty i truskawek oparty na kontrolowanej uprawie w warunkach zamkniętych (CEA). EcoY wykorzystuje światło słoneczne jako główne źródło światła i w pełni
czytaj dalej
Tekstura ma znaczenie: Optymalizowanie wydajności strefy korzeniowej z użyciem włókna kokosowego
2025-11-07 00:00
W uprawie roślin w kontrolowanych warunkach środowiskowych, fizyczna struktura podłoża determinuje sposób przepływu wody, powietrza i składników odżywczych przez strefę korzeniową. Ta struktura - jej tekstura - bezpośrednio wpływa na zachowanie podczas nawadniania, sterowanie uprawą oraz w rezultacie na wydajność roślin. "Tekstura jednego z
czytaj dalej
"Akwaponika uczy szacunku dla naturalnych cyklów"
2025-11-07 00:00
W zielonej dzielnicy Puna na Hawajach, Island Aquaponics & Tilapia Hatchery skupia się na zrównoważonym, nisko-oddziaływującym rolnictwie. Prowadzona przez Michaela Adriana Barnesa i jego żonę Ori, ta przedsiębiorstwo rodzinne, niezależne od sieci energetycznej, integruje produkcję ryb i warzyw w systemie zamkniętym, zaprojektowanym w celu minimalizacji wpływu.
czytaj dalej
Waitrose: Ożywiony dział owoców i warzyw w pierwszym sklepie koncepcyjnym „Dom miłośników jedzenia”
2025-11-07 00:00
Wielka Brytania: Pracodawcy łączą siły z rządem, aby zwalczać złe zdrowie i utrzymać Brytanię w pracy. Emma Taylor, Dyrektor ds. Kadry Tesco: „Jako największy prywatny pracodawca w Wielkiej Brytanii, wspieramy miejsca pracy i lokalne społeczności w całym kraju, i zdajemy sobie sprawę, że dobra praca nie korzysta tylko naszej firmie.
czytaj dalej
"W tym roku przeszczepiłem wszystkie swoje rośliny papryki, i zdecydowanie będę to robił także w przyszłości."
2025-11-07 00:00
Producentom papryki ostatnich kilka lat sprawiało wiele trudności. Po problemach z inwazją mszyc i stratach w ciągu ostatnich dwóch lat, firma hodowlana zajmująca się produkcją ekologiczną, De Bolster, zaoferowała pomoc w postaci podkładki pod korzeń papryki „Skyborn F1”. Producenci Paul Moerman i Youri Barendse przetestowali tę podkładkę.
czytaj dalej
"Zmniejszająca się produkcja w Niemczech stwarza możliwości dla holenderskiego eksportu truskawek"
2025-11-07 00:00
W ubiegłym roku opublikowaliśmy artykuł o 80-letnim Sjaaku Verploegenie z Neer, który wystawił na sprzedaż swoje gospodarstwo sadownicze. Plantator, który uprawiał 3 hektary malin, 1 hektar porzeczek czerwonych, pół hektara jeżyn oraz małą działkę ze śliwkami, zmuszony był zakończyć działalność z powodu.
czytaj dalej
Przekształcanie glonów w grzyby, nawozy i energię.
2025-11-07 00:00
Przez wiele lat brzegi Mar Menor w Hiszpanii były symbolem degradacji środowiska. Jednak grupa badawcza na Autonomicznym Uniwersytecie w Madrycie, pod przewodnictwem Cristiny Soler, profesor technologii żywności, zamieniła ten kryzys w okazję. Projekt o nazwie Algarikon jest finansowany
czytaj dalej
"W tym roku okuliłem wszystkie moje rośliny papryki i zdecydowanie będę to robił także w przyszłości"
2025-11-07 00:00
Plantatorzy papryki mieli ostatnio trudności. Po problemach z inwazją mszyc i stratami w ciągu ostatnich dwóch lat, firma hodowlana De Bolster zaangażowała się, aby pomóc rolnikom papryki za pomocą podkładki korzeniowej "Skyborn F1". Plantatorzy Paul Moerman i Youri Barendse przetestowali tę podkładkę.
czytaj dalej
Doskonałe warunki wzrostu i niewiele problemów spowodowały obfite plony i nadmiar wielu (ale nie wszystkich) warzyw. Detaliści ciągle organizują promocje, ale to walka - mówi kierownik świeżych produktów w sklepie detalicznym. "Musimy sprzedać 100% naszych kilogramów, aby dogonić zeszłoroczny"
czytaj dalej
Przejście w kierunku bardziej bezpiecznego, zrównoważonego i profesjonalnego sektora ogrodnictwa w Wietnamie.
2025-11-07 00:00
W ciągu ostatniej dekady produkcja warzyw w szklarniach w Wietnamie przeżyła ogromny rozwój. Rolnicy zainwestowali w bardziej nowoczesną infrastrukturę szklarniową i zaadaptowali ulepszone technologie uprawy, znacznie zwiększając wydajność, jakość produktu i rentowność na jednostkę produkcji.
czytaj dalej



