Hortidaily
Ciepło przyspiesza dojrzewanie papryki i zwiększa presję ze strony szkodników w Almerii.
2025-11-04 00:00
Zbliżający się listopad i temperatura wciąż utrzymująca się na poziomie około 30 stopni Celsjusza sprawiają, że papryki dojrzewają zbyt szybko, a ich ścianki nie mają czasu na zahartowanie. Powoduje to komplikacje w całym regionie. Nic nie jest przewidywalne przy tej upale. Plantatorzy z Almerii czekają na chłodniejszą pogodę.
czytaj dalej
Duża modernizacja holenderskich szklarni papryki zielonej
2025-11-04 00:00
W Hoogweg Paprikakwekerijen, holenderskim producencie papryki, zawsze coś się dzieje. Budowane są nowe szklarnie, a istniejące stale się ulepszają. Niedawno kolejny fragment terenu firmy w Luttelgeest został poddany renowacji, kontynuując rozbudowę na dużą skalę.
czytaj dalej
W Svetlogorsku, na Białorusi, powstaje nowy kompleks szklarniowy na terenie dawnych szklarni z lat 70. Obejmować będzie obszar sześciu hektarów i będzie dedykowany produkcji pomidorów przez cały rok. Projekt obejmuje instalację pomp ciepła do zapewnienia ogrzewania oraz kotłów gazowych do dostarczania dwutlenku węgla.
czytaj dalej
Tesco: Ponad 10,8 miliona porcji owoców i warzyw zostało zjedzonych przez brytyjskich uczniów w zeszłym roku.
2025-11-04 00:00
Singapur: Grab raportuje wyniki za trzeci kwartał 2025 roku
Firma Grab Holdings Limited ogłosiła niezweryfikowane wyniki finansowe za trzeci kwartał zakończony 30 września 2025 roku. Przychody wzrosły o 22% rok do roku lub o 17% w stałej walucie do 873 milionów dolarów. Wartość brutto transakcji na żądanie wzrosła o 24% rok do roku lub o 20% w stałej walucie. czytaj dalej
Firma Grab Holdings Limited ogłosiła niezweryfikowane wyniki finansowe za trzeci kwartał zakończony 30 września 2025 roku. Przychody wzrosły o 22% rok do roku lub o 17% w stałej walucie do 873 milionów dolarów. Wartość brutto transakcji na żądanie wzrosła o 24% rok do roku lub o 20% w stałej walucie. czytaj dalej
Chiny: Jak uzyskać najwięcej korzyści z zbiorników wody w szklarni.
2025-11-04 00:00
Wysoka technologia Nowo zbudowany kompleks szklarniowy w prowincji Xinjiang, w prowincji Shanxi, NPI dostarczył pięć metalowych zbiorników na wodę za pośrednictwem swojego chińskiego dealera. Do czego służą te zbiorniki na wodę? Zbiorniki na wodę są wykorzystywane do przechowywania wody dla szkółki, w której rosną rośliny batatów poprzez kulturę tkankową.
czytaj dalej
Zbiory krajowych ziół są teraz już w połowie drugiej połowy. "Mamy nadal pietruszkę, tymianek i miętę, i spodziewamy się, że będziemy w stanie oferować te uprawy z naszego własnego outdoorowego uprawy aż do Bożego Narodzenia. Regionalne rynki detaliczne żywności, w szczególności, zauważają zwiększone zapotrzebowanie na regionalne wiązki ziół.
czytaj dalej
"Bezplastikowe sznurki łączą w sobie naturę, jakość i praktyczność"
2025-11-04 00:00
Dzięki nowo opracowanym sznurkom Erich Baumeister GmbH oferuje ekologiczny zamiennik do nowoczesnego uprawiania owoców i warzyw. Najnowsze rozwiązanie dostawcy branżowego, w pełni biodegradowalne, można używać zarówno w szklarniach, jak i na zewnątrz. "Oferują one taką samą stabilność jak"
czytaj dalej
Badanie wykazało, że fotosystem pomidorów jest odporny.
2025-11-04 00:00
Powtarzające się susze zagrażają plonowi pomidorów na obszarze Morza Śródziemnego, a jednak ich wpływ na tolerancję fotochemiczną w różnych skalach czasowych pozostaje niejasny. Celem badania było zbadanie, jak długość suszy wpływa na tolerancję fotochemiczną trzech komercyjnych odmian ('Sintonía', 'Marejada',...
czytaj dalej
"Zobowiązanie ze strony sprzedawców pomogłoby nam razem przerwać spiralę pogarszania się sytuacji."
2025-11-04 00:00
Pod koniec października zebrano ostatnie regionalne ekologiczne ogórki w Niemczech i dostarczono je do detalicznych sprzedawców. Bio Fruchtgemüse Produzenten e.V. (Bio.Fru.Pro) wystawił swoim członkom ogólnie pozytywną ocenę sezonu 2025. Dzięki umiarkowanym warunkom pogodowym bez większych...
czytaj dalej
Malezja: Szukanie sposobu na połączenie się z jedzeniem
2025-11-04 00:00
Kiedy zespół Crop Power wrócił z Japonii, nie przywieźli tylko pomysłów dotyczących technologii i efektywności. Przywieźli ze sobą nowe spojrzenie na jedzenie i ludzi za tym stojących. W małym sklepie spożywczym zauważyli coś niezwykłego. Każda pudełko owoców i warzyw miało etykietę, która pokazywała
czytaj dalej
Od jagód po awokado, hydroponika wkracza na nowe terytoria.
2025-11-04 00:00
Hydroponika, od dawna stosowana w uprawie warzyw i owoców jagodowych, teraz zaczyna wkraczać na nowe tereny, w tym uprawę awokado. "Kilka lat temu mówienie o uprawie awokado w doniczkach brzmiało niemal szaleńczo, ale dziś mamy już bardzo obiecujące wyniki i solidne podstawy techniczne, aby to rozważyć.
czytaj dalej
Nowy gatunek przodka truskawki wzmacnia bazę genetyczną do hodowli w warunkach nordyckich
2025-11-04 00:00
Rozprawa doktorska autorstwa Attiq ur Rehman z Instytutu Zasobów Naturalnych Finlandii (Luke) pokazuje, że różnorodność genetyczna dzikich gatunków truskawek oferuje duży potencjał do rozwoju uprawianych truskawek, które lepiej przystosowane są do warunków nordyckich i bardziej odporne na choroby.
czytaj dalej
Meksykański przemysł pomidorowy dostosowuje się do nowych taryf USA
2025-11-03 00:00
Decyzja Stanów Zjednoczonych o ponownym nałożeniu 17% cła antydumpingowego na pomidory z Meksyku stworzyła nową niepewność dla eksporterów tego kraju. Od dziesięcioleci Meksyk dostarcza większość świeżych pomidorów spożywanych na rynku amerykańskim, utrzymując zintegrowane łańcuchy dostaw, które wspierają tysiące...
czytaj dalej
Kenia ogłasza projekt ustawy norm i komitet ds. przeszkód technicznych w handlu, aby zwiększyć eksport produktów ogrodniczych.
2025-11-03 00:00
Kenia usuwa krytyczne przeszkody stojące na drodze eksportu produktów ogrodniczych poprzez reformy legislacyjne i nowy komitet ds. barier technicznych. Te zmiany obiecują łatwiejszy dostęp do rynków dla ważnych sektorów kwiatów, owoców i warzyw wartych miliardy dolarów rocznie. Timing jest...
czytaj dalej
Badanie wykazało, że spożywanie większej ilości owoców i warzyw zapewnia lepszy sen w nocy.
2025-11-03 00:00
Diety o wyższej jakości są powiązane z lepszą jakością snu w badaniach obserwacyjnych. Jednakże, konieczna jest lepsza analiza tego związku, ponieważ modyfikacje diety mogą stanowić nowatorskie i naturalne podejście do poprawy snu. Aby zbadać wpływ dziennej diety na sen...
czytaj dalej
Rzucenie kinematograficznego spojrzenia na krajobrazy wysokich technologii żywnościowych
2025-11-03 00:00
W styczniu 2025 roku, filmowiec i fotograf Tim Grabham dołączył do EatThis na tygodniowe rezydencję artystyczną. Wynikiem tego był poruszający i wizualnie uderzający eksploracja interakcji roślin, grzybów i ludzi w zaawansowanych technologicznie, kontrolowanych środowiskach. Jego rezydencja oznacza pierwszą fazę jego nowego...
czytaj dalej
Stephen Curgan, znany jako "Ognisty Rude" pobił światowy rekord w zjedzeniu największej ilości papryczek 7 Pot Primo podczas ognistego konkursu w Terre Haute, w stanie Indiana. Curgan zjadł 85 papryczek, przewyższając poprzedni rekord wynoszący 77. Papryczka 7 Pot Primo, jedna z najbardziej ostrych na świecie, osiąga 1,79 miliona jednostek Scoville'a.
czytaj dalej
Nowozelandzka firma produkująca świeże produkty spożywcze LeaderBrand wprowadziła na rynek dwie nowe sałatki, meksykańską i z rukolą, w odpowiedzi na rosnące w kraju preferencje dla potraw w stylu meksykańskim. Ostatnie badania konsumenckie wskazują, że wiele nowozelandzkich gospodarstw domowych polega na ograniczonym wyborze dań na codzienne wieczory.
czytaj dalej
Poprawa plonu pomidorów poprzez napowietrzanie gleby
2025-11-03 00:00
Napowietrzanie gleby odgrywa kluczową rolę w regulowaniu rozwoju korzeni i dynamiki składników odżywczych w glebie, co jest niezbędne do optymalizacji plonu pomidorów. Jednakże, mechanizmy wpływu różnych technik napowietrzania gleby na cechy korzeni i obieg azotu w glebie pozostają jeszcze niejasne.
czytaj dalej
Indie: Jammu Agri rozdaje sadzonki warzyw hodowcom
2025-11-03 00:00
Dyrektor Rolnictwa w Dżammu, Anil Gupta, rozdał sto tysięcy sadzonek hybrydowych warzyw rolnikom podokręgu Marh w ramach Programu Rozwoju Rolnictwa Holistycznego (HADP). Sadzonki zostały wyhodowane przez agronomów z Programu Poprawy Warzyw (VIS) w Dżammu i są wolne od chorób.
czytaj dalej



