Hortidaily
Geny powstałe "od zera", znane jako geny de novo, mogą przekształcić wcześniej niekodujące DNA w funkcjonalne jednostki, które napędzają ewolucyjne nowości. Nowe badanie na przykładzie brzoskwini zidentyfikowało 178 takich genów, spośród których 158 jest aktywnie ekspresjonowanych w tkankach od liści po kwiaty. Wykazano, że te geny…
czytaj dalej
"Rozszerzona oferta obok naszego znanego asortymentu warzyw uprawianych w szklarniach"
2025-09-08 00:00
Holenderska firma handlowa NJ Witkamp patrzy wstecz na świetny rok, w którym firma ponownie odnotowała znaczny wzrost. Dzięki wzmocnionemu zespołowi, rozszerzeniu własnej marki Jackpot oraz coraz szerszej bazie klientów, organizacja postanowiła dalej rozwijać się w tym sezonie zimowym.
czytaj dalej
Na plantacji truskawek Bert'a i Marlien Vervaet w miejscowości Dorslaar w Holandii niedawno rozpoczął pracę robot UV-C. Robot, opracowany przez firmę Nouws Mechanisatie, został już wcześniej zaprezentowany podczas specjalnego dnia demonstracyjnego u innego flamandzkiego plantatora na wiosnę tego roku. Więcej materiałów wideo znajdziesz na
czytaj dalej
Próchnica zębów jest jedną z najczęstszych chorób jamy ustnej na świecie. Ponad 60% uczniów w krajach rozwijających się cierpi z powodu ubytków, a większość ludzi spodziewa się ich doświadczyć w pewnym momencie życia. Choroba jest spowodowana przez bakterie w jamie ustnej, głównie Streptococcus mutans.
czytaj dalej
Cena pomidorów spada po osiągnięciu szczytu.
2025-09-05 00:00
Pod koniec 35. tygodnia średnia cena pomidorów szklarniowych na aukcjach Stowarzyszenia Belgickich Spółdzielni Ogrodniczych wynosiła nieco powyżej jednego euro. Luzem pomidory sprzedawano średnio za 0,88 euro. Te ceny są nadal wyższe od średniej długoterminowej i są w przybliżeniu...
czytaj dalej
W Jeffreys Bay w RPA, bardziej znanym z surfingu niż hortikultury, Handrey du Plessis buduje swoją markę w produkcji wysokiej jakości papryki. Wraz z rozpoczęciem nowego sezonu sadzenia ponownie inwestuje w innowacje, próby odmianowe i kluczowe partnerstwa, aby zapewnić kolejny udany.
czytaj dalej
Dystrykt Szkół Niezależnych w Bowling Green ogłosił, że wszystkie pięć szkół podstawowych weźmie udział w federalnym programie Świeże Owoce i Warzywa, finansowanym i regulowanym przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). Środki przekazane przez ten grant zostaną wykorzystane na zakup świeżych owoców i warzyw...
czytaj dalej
Wydział Edukacji Uniwersytetu w Samarrze omówił pracę magisterską na temat fenotypowej i chemicznej odpowiedzi rosnących roślin papryki zielonej na stres świetlny, wykonaną przez studenta studiów magisterskich, pana Abdula Mohsena Ali Juma. Praca ta przeanalizowała wpływ intensywności światła na rośliny wegetatywne.
czytaj dalej
Oczekiwany wzrost dzięki produktywnym, nowym ostrym papryczkom.
2025-09-05 00:00
Eminent Seeds planuje wprowadzić na rynek w przyszłym roku dwa nowe odmiany słodkich papryk: Stallone i Connery, które zostały szeroko przetestowane w ostatnich latach. Obydwie wyróżniają się wysokimi plonami i niezawodnymi wynikami. "W nadchodzącym sezonie uprawnym spodziewamy się wzrostu obszaru uprawy tych papryk.
czytaj dalej
Konsumenci w Wielkiej Brytanii wyrażają frustrację z powodu widzenia importowanych owoców i warzyw na półkach supermarketów, podczas gdy te same uprawy są w sezonie w kraju - wynika z badania przeprowadzonego przez dostawcę ekologicznych skrzynek z warzywami, Riverford. Badanie pokazuje, że prawie połowa klientów czuje się "zfrustrowana" (47%) lub "zła".
czytaj dalej
Wspólny wysiłek w celu zwalczania problemów z korzeniami papryki.
2025-09-05 00:00
Strategiczne partnerstwo między firmą Concert Bio i Harvest House podejmuje wyzwanie chorób korzeniowych w papryce, wykorzystując zaawansowaną technologię mikrobiomu. Według Paula Ruttena, dyrektora generalnego Concert Bio: "Co dwa tygodnie pobieramy próbki, przetwarzamy dane w naszym laboratorium i omawiamy wyniki z…"
czytaj dalej
Wietnam: Uprawianie czystych warzyw w celu wsparcia społeczności
2025-09-05 00:00
Spółdzielnia rolnicza Lien Ket Like w wiosce Lien Ket, w gminie Phu Son, Lam Ha, specjalizuje się w uprawie warzyw ekologicznych, takich jak pomidory i papryka, zgodnie z normami organicznymi, unikając stosowania pestycydów, co zapewnia bezpieczeństwo zarówno dla rolników, jak i konsumentów. Spółdzielnia jest kierowana przez Panią Nguyễn.
czytaj dalej
"Michigan wyróżniał się jako naturalny kolejny krok dla Oishii"
2025-09-05 00:00
Oishii, firma stojąca za największą na świecie pionową uprawą truskawek wewnątrz pomieszczenia, pogłębia swoją obecność w Stanach Zjednoczonych poprzez wprowadzenie Koyo Berry w stanie Michigan. Po udanym debiucie jesienią w Chicago, marka poszerza swoją działalność na tereny Midwest, wprowadzając swój wyjątkowy produkt.
czytaj dalej
Ghana przeprowadza testy nowych odmian pomidorów o wysokich plonach.
2025-09-05 00:00
Odmiany warzyw opracowane w ramach partnerstwa badawczego w Ghanie wykazują plony sięgające nawet 20 ton na hektar, co jest ponad dwukrotnie więcej niż średnia krajowa dla pomidorów, wynosząca od 7 do 10 ton na hektar. Rada Badań Naukowych i Przemysłowych - Instytut Badań nad Roślinami (CSIR-CRI) oraz Świat
czytaj dalej
PL: "Nie brakuje zainteresowania tą stroną"
2025-09-05 00:00
Wcześniej w tym roku informowaliśmy, że firma Flevoplant postanowiła zakończyć propagację truskawek oraz produkcję młodych roślin. W celu zajęcia się pośrednictwem w sprawie terenu, do zespołu dołączył René van Kester z firmy AAB. "Ostatnio umieściliśmy lokalizację na stronie www.glastuinbouwaanbod.nl, aby poinformować szeroki krąg odbiorców.
czytaj dalej
Querétaro rozważa projekt szklarniowych truskawek z zaawansowanymi systemami nawadniania.
2025-09-05 00:00
Gubernator Mauricio Kuri González ogłosił możliwą budowę szklarni dedykowanych uprawie truskawek w Querétaro, z wykorzystaniem zaawansowanych systemów nawadniania. Projekt jest rozważany w ramach wysiłków stanu w kierunku dywersyfikacji i modernizacji rolnictwa.
czytaj dalej
"Okna handlowe się zmniejszyły, a pochodzenie już nie wystarcza"
2025-09-05 00:00
Konkurencja na światowym rynku owoców staje się coraz bardziej zaostrzona, a producenci muszą skupić się na jakości, mieć dokładne informacje i podejmować szybkie decyzje, aby się wyróżnić. Opracowywanie bardziej odpornych odmian, zarządzanie po zbiorach i analiza trendów rynkowych są teraz kluczowymi czynnikami osiągnięcia lepszych wyników.
czytaj dalej
UE ma deficyt handlowy w wysokości 729 milionów euro w handlu owocami i warzywami z Mercosur.
2025-09-05 00:00
W 2024 roku eksport owoców i warzyw z UE do Mercosur wyniósł 255 milionów euro, podczas gdy import sięgnął 984 milionów euro. Znaczący deficyt handlowy, który według Fepex nie zostanie skorygowany przez przedstawione wczoraj propozycje Komisji Europejskiej dotyczące podpisania i finalizacji.
czytaj dalej
Szybkie rozprzestrzenianie się Thrips parvispinus zagraża sektorowi papryki w Almerii.
2025-09-05 00:00
Początek sezonu papryki w Almerii został zaznaczony niepokojącym zjawiskiem: szybkim rozprzestrzenianiem się Thrips parvispinus, szkodnika o małym rozmiarze, ale dużym wpływie. To, co zaczęło się jako izolowana obecność w 2020 roku, stało się poważnym zagrożeniem dla kontynuacji najbardziej ikonicznej uprawy prowincji.
czytaj dalej
53% oszczędności energii w badaniach z nowym systemem ekranu do równoważenia energii
2025-09-05 00:00
W Centrum Badawczym Hoogstraten (PCH) trwa eksperymentalne badanie papryki słodkiej, którego celem jest zmniejszenie zużycia energii tak bardzo, jak to możliwe, bez pogorszenia plonu ani jakości. Niedawno belgijski nadawca VRT odwiedził szklarnię i przygotował materiał wideo (link w języku niderlandzkim) na temat tego projektu.
czytaj dalej



