Hortidaily
Francja i Maroko mają zamiar osiągnąć porozumienie dwustronne w sprawie importu pomidorów.
2025-03-10 00:00
Oczekuje się, że w połowie marca zostanie podpisana dwustronna umowa między marokańskimi i francuskimi producentami pomidorów w celu lepszego regulowania obecności marokańskich pomidorków koktajlowych na rynku francuskim, tak jak podaje specjalistyczne źródło informacji Réussir. Celem jest zapobieżenie bezpośredniej konkurencji między nimi.
czytaj dalej
"Myślę, że prezydent Trump nie ustąpi w kwestii pomocy dla Ukrainy"
2025-03-10 00:00
W drugiej połowie sezonu jabłkowego na Ukrainie nie było żadnych prawdziwych niespodzianek, tak jak przewidywał Volodymyr Gurzhiy, eksporter jabłek z Ukrainy z firmy USPA Fruit: "Moje prognozy na drugą połowę sezonu się sprawdziły. Rok marketingowy jeszcze się nie skończył, ale możemy już...
czytaj dalej
Veg Power ogłosił, że jego wielokrotnie nagradzana kampania Eat Them To Defeat Them powraca do szkół podstawowych w całym Zjednoczonym Królestwie od poniedziałku, 10 marca. W siódmy rok istnienia kampania ta udowodniła, że zwiększa spożycie warzyw przez dzieci i będzie kontynuować sukces w zmianie zachowań.
czytaj dalej
Efekty obróbki wstępnej odpadów z fasoli i truskawek
2025-03-10 00:00
Integracja produkcji roślinnej z hodowlą owadów, zwana "entomoponiczną", polega na wykorzystaniu odpadów roślinnych jako podłoża do hodowli owadów, a następnie powrocie odchodów owadów do nawożenia roślin. W tej studium, odpady wegetatywne z truskawek (Fragaria x ananassa) i fasoli (Phaseolus vulgaris)
czytaj dalej
Truskawki są dostępne na Ukrainie przez cały rok dzięki importowi z cieplejszych krajów. Jednak ceny na początku wiosny pozostają wysokie. Na początku marca większość truskawek na rynku pochodzi z Grecji, a większe dostawy spodziewane są w kwietniu. Ceny w supermarketach wahają się od 2,85 do 9,55 euro za...
czytaj dalej
Mniej niż 25% Brazylijczyków spełnia wytyczne WHO dotyczące spożycia owoców i warzyw.
2025-03-10 00:00
Według badania opublikowanego w czasopiśmie Cadernos de Saúde Pública, mniej niż 25% dorosłych Brazylijczyków spełnia zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczące spożycia owoców i warzyw. Badanie wskazuje na przyczyny takiego stanu rzeczy, takie jak wyzwania ekonomiczne, wzrost kosztów oraz łatwość dostępu do tańszych, bardzo przetworzonych produktów spożywczych. Regularność
czytaj dalej
Prezes Hector Lujan na temat trendów na rynku owoców jagodowych i strategii globalnej.
2025-03-10 00:00
Hector Lujan opisuje swoje przybycie do Hortifrut jako doświadczenie inspirujące, motywujące i wymagające, jako nowy dyrektor generalny tej globalnej firmy. W ciągu tych miesięcy jego misją było wsiąknięcie w ducha firmy, jej historię oraz unikatowy model biznesowy, który ją charakteryzuje.
czytaj dalej
Indie: Ceny świeżych owoców i warzyw rosną wraz z rozpoczęciem Ramadana i nasileniem się upałów.
2025-03-10 00:00
Wraz z nadejściem Ramadana i nasilającym się upałem na wybrzeżu, ceny owoców i warzyw znacząco wzrosły, co stwarza dodatkowe obciążenie dla portfeli konsumentów. W Dakshina Kannada (DK) ceny owoców, zwłaszcza tych, które cieszą się dużym popytem na soki i napoje, znacznie wzrosły.
czytaj dalej
Dostawa truskawek i malin z Huelvy nie jest wystarczająca, by zaspokoić wszystkie zamówienia.
2025-03-10 00:00
Ze względu na wpływ złej pogody podaż truskawek i malin jest mniejsza w prowincji Huelva, głównym regionie upraw jagodowych w Hiszpanii. Obecnie nie jest produkowana wystarczająca ilość, aby zaspokoić popyt na głównych rynkach europejskich, dlatego ceny wzrosły do znacznie wyższych poziomów niż wcześniej.
czytaj dalej
Wpływ substancji humusowych i świateł LED na plon i jakość pomidorów
2025-03-10 00:00
Substancje humusowe (HS) oraz zastosowania światła diodowego emitującego światło (LED) wykazały korzystne działanie na wzrost roślin, ich odżywianie oraz plony w różnych warzywach. Jednak ich efekty przenoszące się na plon owoców i jakość, gdy są stosowane w podłożu przed przesadzaniem, nie zostały jeszcze dokładnie zbadane.
czytaj dalej
"Panoramix utrzymał produkcję i jakość w końcowej fazie uprawy"
2025-03-10 00:00
CapGen Seeds zorganizowało Dzień Otwarty w La Mojonera (Almería) 4, 5 i 6 marca, aby oficjalnie zaprezentować Panoramix, nowe odmiany pomidora gruszkowatego do eksportu, charakteryzującej się pośrednią odpornością na wirusa brązowego rugose pomidora (ToBRFV). Pomimo deszczu podczas trzech dni wizyt na polu, przybyło wielu plantatorów.
czytaj dalej
Maroko zwiększa eksport świeżnych malin do Wielkiej Brytanii, ustanawiając nowe rekordy.
2025-03-10 00:00
Maroko zwiększa eksport świeżych malin do Wielkiej Brytanii, zgodnie z informacjami ze strony EastFruit. W sezonie 2023/24 marokańscy handlowcy dostarczyli rekordową ilość jagód na rynek brytyjski. W pierwszych sześciu miesiącach obecnego sezonu eksport wyniósł 5,7 tysiąca ton, co stanowi więcej niż podwójną wartość.
czytaj dalej
Świętując kobiety w ogrodnictwie
2025-03-07 00:00
Dla Lucy Wilkins, wejście do branży owoców leśnych było zarówno wynikiem okazji, jak i pasji. "Pracuję w branży owoców leśnych od nieco ponad czterech lat. Zanim dołączyłam do Angus Soft Fruits, pracowałam w hodowli zbóż," wyjaśnia. "Zainteresowałam się tą branżą, ponieważ było w niej dużo perspektyw.
czytaj dalej
Vestaron otrzymuje drugą rundę zatwierdzenia pilnego użycia biowięzy w trzech krajach europejskich.
2025-03-07 00:00
Włochy, Grecja i Cypr po raz drugi przyznały rolnikom pilny dostęp do nowatorskiego bioprzeciwko owadom zwinnika SPEAR® LEP od firmy Vestaron, aby pomóc w ochronie cennych upraw pomidorów przed niszczycielskimi inwazjami szkodnika - minerem liści pomidora (Tuta absoluta). Decyzja ta jest kontynuacją wstępnych zezwoleń na pilne użycie (EAU).
czytaj dalej
KAN: Południowe szklarnie w Albercie cieszą się większym zainteresowaniem dzięki cłom.
2025-03-07 00:00
Rolnicy w Albercie specjalizujący się w uprawie i zbiorze owoców i warzyw twierdzą, że biznes się zwiększył, ponieważ coraz więcej osób martwi się potencjalnymi wzrostami cen w sklepach spożywczych z powodu ceł. Whole Leaf produkuje 50 000 główek sałaty każdego dnia w swojej szklarni na wschód od Coaldale. "Mamy
czytaj dalej
Nowa Zelandia utrzymuje ograniczenia dotyczące szkodników owoców i warzyw do 10 kwietnia.
2025-03-07 00:00
Kontrole prawne dotyczące przemieszczania się owoców i warzyw na North Shore w Auckland pozostaną w mocy przez kolejne kilka tygodni w ramach reakcji na odkrycie jednego samca orientalnego mucha owocowa w zeszłym miesiącu - informuje Biosecurity New Zealand. Do tej pory nie wykryto żadnych innych orientalnych much owocowych.
czytaj dalej
Jamajka radzi sobie z nadmiarem pomidorów poprzez otwarcie nowych rynków zbytu i magazynów chłodniczych.
2025-03-07 00:00
Ministerstwo Rolnictwa zajmuje się obecnym nadwyżką pomidorów, poszukując nowych rynków zbytu. Zwiększona produkcja doprowadziła do nadmiaru, podczas gdy lokalne zapotrzebowanie pozostaje niezmienione, co powoduje spadki cen, zagrażając rentowności producentów. Agencja Rozwoju Rolnictwa Wiejskiego (RADA) jest...
czytaj dalej
Fidżi zawiesza import produktów Brassicas z Nowej Zelandii z obawy przed szkodnikami.
2025-03-07 00:00
Władze ds. bezpieczeństwa biologicznego Fidżi (BAF) wprowadziły tymczasowe zawieszenie importu świeżych warzyw z rodzaju Brassica z Nowej Zelandii, w tym sałaty i selera. BAF poinformowało, że decyzja ta wchodzi w życie od 24 lutego 2025 roku. "To działanie zostało podjęte z powodu powtarzających się przechwytów żywych szkodników w
czytaj dalej
"Wejście do Mucci Farms to jak wejście do fabryki pomidorów w stylu Willy'ego Wonki"
2025-03-07 00:00
Przez 30 lat prowadzący telewizyjny Dan Reighn łączył rolników ze swoimi klientami, ożywiając podróż od farmy do stołu. Teraz zabiera widzów w ekscytującą podróż przez świat nowoczesnej rolnictwa w nowym serialu telewizyjnym. Jednym z jego przystanków jest Leamington i Kingsville, Ontario - dom
czytaj dalej
Amerykańscy naukowcy odkrywają geny odpowiedzialne za wzrost większych i soczystych pomidorów.
2025-03-07 00:00
Większe, smaczniejsze pomidory i bakłażany mogą niedługo zagościć na naszych talerzach, dzięki naukowcom z Uniwersytetu Johns Hopkins, którzy odkryli geny kontrolujące wielkość owoców. Badania, prowadzone przez zespoły z Uniwersytetu Johns Hopkins i Laboratorium Cold Spring Harbor, mogą prowadzić do
czytaj dalej