Italiafruit.net
Lato wakacyjne było trochę przygaszone, ale Abate Fetel ponownie staje się bohaterem.
2024-09-12 00:00
Po roku przerwy, gruszka ponownie zaczyna być obecna na rynkach, które mają znaczenie, dzięki wyraźnemu wzrostowi wolumenów, które pozwolą zakończyć kampanię w późnej wiośnie. Oczywiście, debiut letnich odmian nie był najbardziej ekscytujący, ale producenci zauważają...
czytaj dalej
Areflh ogłasza pierwszą edycję Dorocznego Forum.
2024-09-12 00:00
Zrzeszenie Europejskich Regionów Owocowo-Warzywnych i Kwiatowych (AREFLH) ma przyjemność ogłosić, że jego Rocznym Forum odbędzie się 6 listopada 2024 r. w Brukseli oraz online. To wydarzenie, zaplanowane jako okazja do dialogu i wymiany myśli, zgromadzi przedstawicieli regionów.
czytaj dalej
Brzoskwinie i nektarynki: niewielka segmentacja "odczuwalna" w sprzedaży detalicznej.
2024-09-12 00:00
Po najgorętszych miesiącach, kiedy letnie owoce osiągnęły swój szczyt, zbliżamy się do końca sezonu. Niemniej jednak, dla kategorii brzoskwiń i nektarynek, wrzesień pozostaje miesiącem istotnej sprzedaży i nie jest zbyt odległy, jeśli chodzi o konsumpcję, od środkowych miesięcy lata.
czytaj dalej
Egipt jako partner międzynarodowy, region Lazio jako główny bohater, a ziemniak jako symboliczny produkt. To tylko kilka z głównych punktów 42. edycji targów Macfrut, międzynarodowej wystawy poświęconej sektorowi warzyw i owoców, która odbędzie się od wtorku 6 do czwartku 8
czytaj dalej
Rozpoczyna się wielka kampania Squeez Melindy.
2024-09-12 00:00
Owoce, jak wiadomo, są kluczowym składnikiem zdrowej diety, szczególnie dla dzieci, których właściwe odżywianie odgrywa kluczową rolę w procesie wzrostu. Matki doskonale zdają sobie z tego sprawę, zawsze dbając o promowanie spożycia owoców nie tylko w ich
czytaj dalej
"Spektakle Owocowe" powraca z trasą po sklepach spożywczych: opinie na temat wystaw.
2024-09-12 00:00
Opowiedzenie o warzywach i owocach w sposób empatyczny i emocjonalny, angażując konsumenta osobiście i uczyniając go uczestnikiem jedynego i niezapomnianego doświadczenia zakupowego. Wyjaśnienie korzyści płynących z spożywania owoców i warzyw oraz promowanie produktów poprzez mówienie o jakości, a nie o cenie.
czytaj dalej
W pierwszym półroczu poprawia się saldo handlowe owoców i warzyw.
2024-09-12 00:00
W pierwszym półroczu 2024 roku handel warzywami i owocami we Włoszech na skalę międzynarodową wykazuje oznaki poprawy: saldo handlowe wzrosło o 5% w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku, chociaż deficyt pozostaje znaczący (-330 tysięcy ton).
czytaj dalej
Papryka przyszłości: innowacje i genetyczne odporności dla Sycylii.
2024-09-12 00:00
Sycylia stanowi jedno z głównych obszarów produkcyjnych we Włoszech, a papryka jest historycznie jednym z najważniejszych lokalnych oznaczeń. Niemniej jednak, producenci sycylijscy muszą zmierzyć się z coraz bardziej skomplikowanymi wyzwaniami: wśród nich znajdują się ograniczona dostępność i koszty siły roboczej,
czytaj dalej
Metis, sprzedaż wzrasta gwałtownie: +50% w całej Europie.
2024-09-12 00:00
Metis® świętuje swoje 10 lat na rynku z ekscytującym sezonem: proces ciągłego doskonalenia, który angażuje wszystkich uczestników i jest gwarancją dla konsumentów. Metis®, owoc naturalnego skrzyżowania śliwki i moreli, przechodzi obecnie proces
czytaj dalej
Kiwi Zespri zadebiutował na Festiwalu Kalemana.
2024-09-11 00:00
Zespri™ Kiwifruit, nowozelandzka firma będąca liderem w produkcji i światowej sprzedaży kiwi, będzie obecna 14 i 15 września w Punta Marina (Ravenna) na Festiwalu Kalemana, największym włoskim festiwalu doświadczeń, który łączy jogę, sport i dobrostan. Festiwal jest już w trzeciej rundzie.
czytaj dalej
Czas na zbieranie śliwek i nektarynek z regionu Romagna
2024-09-11 00:00
Sezon brzoskwiń i nektarynek w regionie Romagna zbliża się już do końca. Filippo Fabbri, z firmy rolniczej o nazwie Fabbri z Santarcangelo di Romagna (Rimini), wspólnik w Agribologna i aktywny ambasador razem z kuzynem Nicolą marki "To ja to zrobiłem",
czytaj dalej
Warzywa i owoce między towarami masowymi a specjalistycznymi
2024-09-11 00:00
W ramach drugiej edycji AgriFood Future - krajowego wydarzenia poświęconego żywności oraz technologiom wspierającym łańcuch dostaw - wczoraj odbyło się warsztaty "Warzywa i owoce jako produkty masowe i specjalistyczne", które prowadził Roberto Della Casa, dyrektor naukowy Monitor Ortofrutta.
czytaj dalej
Dole Italia odnawia partnerstwo z US Catanzaro 1929.
2024-09-11 00:00
Dole Italia, lider w produkcji i dystrybucji świeżych owoców wysokiej jakości, odnawia partnerstwo z Unione Sportiva Catanzaro 1929 s.r.l. na sezon piłkarski 2024/25 jako Oficjalny Sponsor, umacniając długotrwałą i ciągłą współpracę opartą na wspólnych wartościach.
czytaj dalej
Pomidory, ceny znowu rosną: gronko kosztuje ponad 2 euro.
2024-09-11 00:00
W sektorze pomidorów rok 2024 nie był łatwy ze względu na brak podaży i niskie ceny. Ale po załamaniu w maju, gdy ceny osiągnęły dno, wreszcie wydaje się, że nastał pozytywny okres. Omówimy to w aIFN z Eugenio.
czytaj dalej
Grad, która spadła kilka dni temu w Vall d'Albaida, nie oszczędziła owoców kaki, powodując szkody na 4 tysiącach ton produktu i straty w wysokości około 1 miliona euro. Kolejnym uprawą, która doznała znaczących szkód - jak czytamy na
czytaj dalej
Peru: skok naprzód w eksporcie winogron deserowych.
2024-09-10 00:00
Pierwsze wstępne informacje wskazują, że peruwiańskie eksport winogron stołowych osiągnie 645 tysięcy ton na sezon 2024-2025, co oznacza wzrost o 25% w porównaniu z poprzednim sezonem, jak donosi Blue Book Services na podstawie szacunków Stowarzyszenia Producentów Winogron Stołowych.
czytaj dalej
Dzięki NFT, nie dojrzały arbuz o nazwie "Scopatizzo" przynosi zyski.
2024-09-10 00:00
5,3 kg na roślinę i 27,6 litra wody do wyprodukowania 1 kg owoców w nieco ponad dwa miesiące. W szklarni, przy użyciu systemu bezglebowego NFT (Nutrient Film Technique), pomimo obecności niemal 300 mg/l chlorku sodu w wodzie używanej do przygotowania roztworu odżywczego.
czytaj dalej
Arbuza w roli głównej w nowej propozycji od Gino Sorbillo.
2024-09-10 00:00
Gino Sorbillo, znany przedsiębiorca i neapolitański pizzaiolo, ponownie wzbudza kontrowersje swoim najnowszym dziełem: pizzą z arbuzem. Po wywołaniu burzy związaną z kontrowersyjną pizzą z ananasem, Sorbillo wprowadza jeszcze bardziej zaskakujące połączenie, które ponownie podzieli opinie.
czytaj dalej
Parlapiano: sprzedaż Pescabivona IGP na szczycie
2024-09-10 00:00
Pstrąg Bivona IGP stał się już znaną twarzą na krajowym rynku warzyw i owoców, ale z każdym rokiem nadal zaskakuje i zdobywa coraz większą liczbę konsumentów. Jego wyjątkowe cechy organoleptyczne, takie jak bardzo aromatyczny smak oraz biała i jędrna miąższ, sprawiają, że jest to produkt.
czytaj dalej
Kiwi włoskie: rusza kampania z mniejszymi plonami.
2024-09-10 00:00
Kampania włoskich kiwi jest na starcie, a niepewności nie brakuje, jak tłumaczy nam Marco De Nadai, specjalista ds. eksportu kiwi zarówno na rynku krajowym, jak i na rynkach zamorskich, oraz odpowiedzialny za marketing i komunikację w Konsorcjum Kiwi.
czytaj dalej