Italiafruit.net
Warzywa i owoce między towarami masowymi a specjalistycznymi
2024-09-11 00:00
W ramach drugiej edycji AgriFood Future - krajowego wydarzenia poświęconego żywności oraz technologiom wspierającym łańcuch dostaw - wczoraj odbyło się warsztaty "Warzywa i owoce jako produkty masowe i specjalistyczne", które prowadził Roberto Della Casa, dyrektor naukowy Monitor Ortofrutta.
czytaj dalej
Dole Italia odnawia partnerstwo z US Catanzaro 1929.
2024-09-11 00:00
Dole Italia, lider w produkcji i dystrybucji świeżych owoców wysokiej jakości, odnawia partnerstwo z Unione Sportiva Catanzaro 1929 s.r.l. na sezon piłkarski 2024/25 jako Oficjalny Sponsor, umacniając długotrwałą i ciągłą współpracę opartą na wspólnych wartościach.
czytaj dalej
Pomidory, ceny znowu rosną: gronko kosztuje ponad 2 euro.
2024-09-11 00:00
W sektorze pomidorów rok 2024 nie był łatwy ze względu na brak podaży i niskie ceny. Ale po załamaniu w maju, gdy ceny osiągnęły dno, wreszcie wydaje się, że nastał pozytywny okres. Omówimy to w aIFN z Eugenio.
czytaj dalej
Grad, która spadła kilka dni temu w Vall d'Albaida, nie oszczędziła owoców kaki, powodując szkody na 4 tysiącach ton produktu i straty w wysokości około 1 miliona euro. Kolejnym uprawą, która doznała znaczących szkód - jak czytamy na
czytaj dalej
Peru: skok naprzód w eksporcie winogron deserowych.
2024-09-10 00:00
Pierwsze wstępne informacje wskazują, że peruwiańskie eksport winogron stołowych osiągnie 645 tysięcy ton na sezon 2024-2025, co oznacza wzrost o 25% w porównaniu z poprzednim sezonem, jak donosi Blue Book Services na podstawie szacunków Stowarzyszenia Producentów Winogron Stołowych.
czytaj dalej
Dzięki NFT, nie dojrzały arbuz o nazwie "Scopatizzo" przynosi zyski.
2024-09-10 00:00
5,3 kg na roślinę i 27,6 litra wody do wyprodukowania 1 kg owoców w nieco ponad dwa miesiące. W szklarni, przy użyciu systemu bezglebowego NFT (Nutrient Film Technique), pomimo obecności niemal 300 mg/l chlorku sodu w wodzie używanej do przygotowania roztworu odżywczego.
czytaj dalej
Arbuza w roli głównej w nowej propozycji od Gino Sorbillo.
2024-09-10 00:00
Gino Sorbillo, znany przedsiębiorca i neapolitański pizzaiolo, ponownie wzbudza kontrowersje swoim najnowszym dziełem: pizzą z arbuzem. Po wywołaniu burzy związaną z kontrowersyjną pizzą z ananasem, Sorbillo wprowadza jeszcze bardziej zaskakujące połączenie, które ponownie podzieli opinie.
czytaj dalej
Parlapiano: sprzedaż Pescabivona IGP na szczycie
2024-09-10 00:00
Pstrąg Bivona IGP stał się już znaną twarzą na krajowym rynku warzyw i owoców, ale z każdym rokiem nadal zaskakuje i zdobywa coraz większą liczbę konsumentów. Jego wyjątkowe cechy organoleptyczne, takie jak bardzo aromatyczny smak oraz biała i jędrna miąższ, sprawiają, że jest to produkt.
czytaj dalej
Kiwi włoskie: rusza kampania z mniejszymi plonami.
2024-09-10 00:00
Kampania włoskich kiwi jest na starcie, a niepewności nie brakuje, jak tłumaczy nam Marco De Nadai, specjalista ds. eksportu kiwi zarówno na rynku krajowym, jak i na rynkach zamorskich, oraz odpowiedzialny za marketing i komunikację w Konsorcjum Kiwi.
czytaj dalej
Sierpień w Gdo: pozytywny wzrost sprzedaży (+6,8% ilościowo), ale wyraźna deflacja (-6,3% średnia cena mieszanki)
2024-09-10 00:00
Ostatni miesiąc lata odnotował wzrost wolumenów, głównie dzięki owocom. Jednakże, gwałtowny spadek średniej ceny miksowej negatywnie wpłynął na wyniki ekonomiczne działu, zwłaszcza na warzywa, które miały największy wpływ, podczas gdy produkty IV i V
czytaj dalej
Wspaniały sukces trzeciej edycji Be Fruity!
2024-09-10 00:00
Edycja 2024 projektu BE FRUITY! zakończyła się wielkim sukcesem. Jest to kampania promocyjna mająca na celu promowanie spożycia owoców i warzyw poprzez angażujące i wielokanałowe treści i inicjatywy, które mają na celu przyciągnięcie uwagi publiczności poza miejscami zakupu.
czytaj dalej
Puglia, kraina tropikalnych owoców.
2024-09-09 00:00
Zmuszeni suszą i zmianami klimatycznymi, tropikalne owoce rozmnażają się w Puglii, również w celu promowania dywersyfikacji upraw w Salento po katastrofie spowodowanej przez Xylella Fastidiosa, która dotknęła 21 milionów oliwek. Tak twierdzi Coldiretti Puglia, dodając że.
czytaj dalej
Pomidor Pachino IGP staje się znaczkiem pocztowym.
2024-09-09 00:00
Pomidor Pachino IGP staje się znaczkiem pocztowym. W Pachino (SR) odbyła się oficjalna ceremonia prezentacji i oblitrowania znaczka pocztowego poświęconego czerwonym pomidorom Sycylii. Inicjatywa ta została zainicjowana przez Konsorcjum Ochrony.
czytaj dalej
Zgodnie z zaangażowaniem w wsparcie lokalnych społeczności, zgodnie ze swoją strategią zrównoważonego rozwoju, Orsero S.p.A., lider w Europie Śródziemnomorskiej w imporcie i dystrybucji świeżych owoców i warzyw, wspiera projekt "Razem z...”.
czytaj dalej
Asia Fruit Logistica została promowana przez Włoską Grupę CSO.
2024-09-09 00:00
W piątek, 6 września, zakończyła się Asia Fruit Logistica w Hongkongu, targi dedykowane firmom owocowo-warzywnym, które chcą umocnić i rozszerzyć swoją działalność w regionie azjatyckim. Bianca Bonifacio, odpowiedzialna za targi i internacjonalizację w CSO Italy, podkreśla:
czytaj dalej
Tajemnicą gruszki jest jej zawartość błonnika.
2024-09-09 00:00
Analizowanie i ocenianie wartości odżywczej tego, co jemy, nie jest wcale łatwe, ponieważ trzeba uwzględnić wiele czynników, które wpływają na nasze zdrowie w różny sposób. W przypadku owoców i warzyw jednakowoż sprawa jest nieco prostsza: ich wysoka
czytaj dalej
Polskie jabłka Gala, obniżone europejskie prognozy, prowadzą do gwałtownego wzrostu cen.
2024-09-09 00:00
Polska rozpoczęła sezon jabłkowy z wyraźnym wzrostem cen, po tym jak europejskie szacunki przedstawione na kongresie Prognosfruit wskazały na spadek produkcji. Informację tę przekazał fyh.es, podkreślając, że pierwsze partie polskich jabłek są sprzedawane po wyższych cenach.
czytaj dalej
Nowe zarządy i nowe wsparcie dla Konsorcjum Wiśni i Charakterystycznych Owoców z Bisceglie.
2024-09-09 00:00
W tym lecie została powołana nowa Rada Nadzorcza Konsorcjum Wiśni i Owoców Typowych z Bisceglie, spółdzielni założonej około dwudziestu lat temu, która rozpoczyna nową erę z nowym impetem i nowymi pomysłami.
czytaj dalej
Mandarynki: wrzesień miesiąc kluczowy do określenia jakości.
2024-09-09 00:00
Upał nadal ogarnia południową Italię, z temperaturami sięgającymi 35°C, ale pomimo duszności nadszedł czas na pierwsze prognozy dotyczące plantacji cytrusów. Rozpoczynając od kalabryjskich mandarynek z Natalino Gallo, prezesem Op Agricor z Corigliano Calabro (Cosenza).
czytaj dalej
Agrifood Future 2024: dwie główne kwestie dotyczące przyszłości sektora warzywno-owocowego.
2024-09-09 00:00
Jutro, w ramach Agrifood Future 2024, krajowego wydarzenia dotyczącego systemu żywnościowego i technologii wspierających łańcuch dostaw, zorganizowanego przez Unioncamere i Izby Handlowej w Salerno, Roberto Della Casa (na zdjęciu na wstępie) przedstawi dwa wydarzenia, aby zgłębić nowe dynamiki rynku.
czytaj dalej