Drożej za jabłka deserowe
Ceny oferowane sadownikom za jabłka deserowe nieco się poprawiły w ostatnich dniach. Niestety nie są to zmiany, które zasadniczo wpłynęłyby na poprawę sytuacji w tym segmencie polskiego rynku świeżych owoców, chociaż oczywiście każda zmiana w górę cieszy producentów. Druga sprawa – nie były to zmiany powszechne, obejmujące wszystkie odmiany.
Co więcej, drożały tym razem jabłka odmian czerwonych, popularnych głównie na rynku krajowym, w tym Idared i Gloster. Trend ten ominął zaś jabłka z topu listy eksportowej, czyli Galę i Golden Delicious. Ta ostatnia odmiana radzi sobie w drugiej części tego sezonu gorzej niż źle.
Jabłka odmiany Golden Delicious zamiast drożeć to tanieją od tygodni. Od początku trzeciej dekady lutego spadek ich cen w skupach wyniósł niemal jedną czwartą. Obecnie ceny bardzo dobrej jakości Goldena w grubych kalibrach nie przekraczają w skupie 1,30 zł/kg. Z cenami Gali sprawa wygląda nieco inaczej. Co prawda jabłko to również traciło w zimie, ale mniej niż Golden. Kaliber 70+ stracił bowiem -8 procent od początku lutego, a jego ceny (1,50-1,90 zł/kg są na poziomie podobnym do zeszłorocznego).
Z jabłek, które zyskały na cenie w ostatnim czasie, na czoło wybijają się odmiany najtańsze: Gloster i Idared. Ceny tego pierwszego w skupach (na sortowanie) to 0,70-0,80 zł/kg, a tego drugiego 0,75-0,85 zł/kg. To wzrost rzędu 10 do 15 procent, chociaż ceny pozostają znacząco niższe rok do roku. Odmiany takie jak Ligol, Szampion, Jonagold mają obecnie ceny w skupie na poziomie 0,80-0,90 zł/kg, czyli zdrożały średnio o 6-6,5 procent. Oczywiście nadal ceny są dużo niższe niż w analogicznym okresie zeszłego roku.
Wydaje się, ze opisane powyżej zmiany w cenach jabłek deserowych nie są wynikiem lepszego popytu na nie. To zdecydowanie efekt wzrostu cen skupu jabłek przemysłowych. Wielu sadowników decydowało się w ostatnich miesiącach oddawać jabłka z komór chłodniczych do przetwórstwa, a nie na rynek świeży. Obecnie ceny skupu jabłek przemysłowych to 0,60 zł/kg, więc średnia po przesortowaniu deseru przy stawce wyjściowej 0,80-0,90 zł/kg wcale nie wypada atrakcyjnie. I to właśnie wymusiło poprawę cen „czerwonaków” w skupie na rynek świeży.