Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Jakie borówki uprawiać w Europie?

„To problem, z którym boryka się obecnie wielu hodowców. Dotyczy nowych adeptów zakładających plantacje borówki oraz doświadczonych producentów, którzy rozpoczynają restrukturyzację swoich gospodarstw. Czy można odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie? Raczej nie, ale warto poznać opinię ludzi, którzy są ekspertami w branży borówkowej.”

„Klimat większości krajów europejskich pozwala na uprawę odmian typu północnego, które charakteryzują się dość dużą odpornością na niskie temperatury zimą, a także dużym zapotrzebowaniem na chłodzenie niezbędne do prawidłowego formowania pąków kwiatowych i owocowania. pod tym względem odmiany można podzielić na dwa typy: high chill (wymagają 800-1000 godzin chłodzenia) i low chill (150-800 godzin chłodnej pogody) Odmiany z pierwszej grupy zdominowały plantacje borówki w Europie.

„Najpopularniejsze to Bluecrop, Chandler, Bluegold, Liberty, Toro, Spartan, Patriot, Aurora, które są uprawiane od wielu lat. Wśród nowych kreacji hodowlanych w tej grupie znajdują się takie odmiany jak Megasblue, Titanium, Cargo, Calypso, Valor, Last Call. Duża część nowych odmian należy już do grupy mid chill, co oznacza, że ​​wymagają mniej godzin chłodu, ale mogą też być podatne na przemarzanie zimą, zwłaszcza przy temperaturach poniżej -15 do -20°C Do grupy odmian typu mid-chill należą takie odmiany jak Drapper, Top Shelf, Peachy Blue czy Orsorno. Osobną grupę stanowią odmiany low-chill i no-chill, które przeznaczone są do uprawy w ciepłym klimacie, gdzie nie ma ryzyka wystąpienia temperatury spada poniżej 0°C.”

„Biorąc pod uwagę obecne wymagania klientów i możliwe przyszłe trendy w tej dziedzinie, należy się spodziewać, że wymagania te będą rosły. Współczesny konsument chce odmian o dobrym smaku i trwałości, a supermarket chce odmian, po które konsument będzie chciał chętnie wracać. Takie wyzwania stoją przed plantatorami borówki na całym świecie i jest to jeden z kluczowych punktów, jeśli chcemy rozmawiać o przyszłości tego gatunku w profesjonalnej i intensywnej uprawie - mówi Krzysztof Żabówka, Dyrektor Zarządzający Daifressh Berry.

Czy oczekiwania zostaną spełnione? Hodowcy oferują coraz więcej nowych odmian, które jednak nie są od razu akceptowane przez producentów. „Ważne jest, aby ocenić walory produkcyjne danej odmiany i sprawdzić, jak radzą sobie w lokalnym klimacie. Nieustannie poszukujemy idealnej odmiany borówki, ale o ile trudno ją znaleźć” - mówi Jerzy Wilczewski, właściciel gospodarstwa w Białousach (Polska, Podlasie), gdzie na 600 ha uprawia się borówki. Produkcja borówki w tym gospodarstwie już oparta jest na odmianach „nowej generacji” takich jak Last Call, Cargo, Calypso, Draper, choć uprawiane są takie odmiany jak Liberty, Aurora, Duke i inne starsze odmiany (sukcesywnie zastępowane nowymi) . Każda odmiana ma swoje zalety i wady.

„Liberty jest dobra i plenna, ale jej owoce są zbyt miękkie, Chandler ma piękne i duże owoce, ale są zbyt miękkie na eksport, a Aurora ma twarde, ale zbyt kwaśne owoce” - mówi hodowca z Białous. Większość owoców z tego gospodarstwa produkowana jest na eksport, więc muszą być twarde, jędrne, trwałe, ale też aromatyczne, ładnie wybarwione i kwitnące. Wiele zależy od odmiany, ale liczy się również pielęgnacja i zarządzanie plantacją. W gospodarstwie tym wiele uwagi poświęca się przycinaniu (to musi być dobrze wykonane, przewaga młodych pędów), ale także innym zabiegom agrotechnicznym wpływającym na jakość owoców (nawożenie, ochrona).

W ostatnich latach wymagania jakościowe dla borówki amerykańskiej były bardzo podstawowe (wielkość, kolor) lub wręcz minimalne. Borówka była po prostu „niebieską kulką” zapakowaną w małą torebkę lub plastikowy pojemnik. „Teraz to nie wystarczy! Dzisiejsze borówki muszą spełniać wymagania jakościowe, aby być produktem, który ludzie chcą jeść, detaliści chcą sprzedawać, a plantatorzy mogą się rozwijać. Chociaż każda z tych grup ma inne cele i priorytety, ogólny cel jest wspólny - naprawdę wysoka i powtarzalna jakość owoców, dzięki której można rozwijać całą branżę i prosperować na rynku - podkreśla Andrea Pergher z Fall Creek Farm & Nursery. Ta amerykańska firma jest liderem w hodowli nowych odmian borówki (zwłaszcza odmian typu północnego). Najnowsze kreacje hodowlane ('FC11-118', 'Cargo', 'Blue Ribbon', Top Shelf, 'ArabellaBlue', 'Last Call', 'LunaBlue' (FC12-205), 'PeachyBlue' (ZF08-029)) mają sprostać potrzebom współczesnego rynku.

„Spróbujmy więc odpowiedzieć na pytanie tytułowe? Jest to bardzo trudne. Nowe odmiany borówki wydają się być bardzo atrakcyjne, ponieważ zapewniają owoce wysokiej jakości (wielkość, chrupkość, twardość, smak, trwałość). Nowe kreacje są zazwyczaj łatwe w uprawie i można je zbierać kombajnami (pędy wyprostowane, pionowe). Konieczne jest ich sprawdzenie i obserwacja w poszczególnych rejonach uprawy. W tym roku, gdy na wielu obszarach Europy Wschodniej temperatury spadną poniżej -30°C, można ocenić tak ważną cechę nowych odmian, jak mrozoodporność. Jak tylko zbierzemy te informacje, wkrótce się nimi z Tobą podzielimy.”

„Tymczasem zapraszamy do bliższego zapoznania się z uprawą borówki podczas XIX Międzynarodowej Konferencji Borówki Amerykańskiej (online). Wydarzenie to dostarcza wielu praktycznych informacji z zakresu agrotechniki i zarządzania plantacjami (w tym roku przygotowaliśmy 5-godzinne blok o nawożeniu), ale też pozwala szerzej spojrzeć na biznes borówkowy. Pozwoli też dobrze zaplanować biznes borówkowy na najbliższe lata.”

Pełen program Konferencji Borówkowej 2021 tutaj

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE