Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Polska jest potęgą produkcji warzyw

Produkcja warzyw jest ważną gałęzią polskiego rolnictwa, a udział warzyw w wartości towarowej produkcji rolniczej wynosi około 11 procent. Polska jest największym unijnym producentem kapusty i buraków. Zajmuje drugie miejsce w produkcji ogórków (po Hiszpanii) i ziemniaków (po Niemczech) oraz trzecie w produkcji marchwi (po Niemczech i Wielkiej Brytanii) oraz kalafiorów (po Hiszpanii i Włoszech). Kraj jest czwartym producentem pomidorów i piątym producentem cebuli na rynku UE.

W latach 2015–2020 produkcja warzyw gruntowych w Polsce wahała się od 3,8 do 4,6 mln ton. Największy udział w zbiorach krajowych miał kapusta, marchew i cebula. Mniejszy udział miały: buraki, pomidory, ogórki i kalafiory.

Głównymi odbiorcami polskich warzyw są kraje Unii Europejskiej (w szczególności Niemcy, Wielka Brytania i Holandia) oraz z krajów spoza UE Ukraina i Białoruś. Polska eksportuje głównie cebulę, pomidory i kapustę.

Produkcja kapusty w Polsce w latach 2015–2020 wyniosła ok. 0,8–1,0 mln ton, co stanowiło ok. 27 procent unijnej produkcji tego warzywa. Kapustę uprawia się głównie w województwach: małopolskim, mazowieckim, łódzkim i wielkopolskim.

Areał marchwi zajmuje około 22 tys. ha, co daje mu drugie miejsce pod względem powierzchni uprawy warzyw gruntowych w kraju (po cebuli). Zbiory marchwi w latach 2015–2020 mieściły się w przedziale 0,7–0,8 mln ton. Polska pozostaje wiodącym producentem marchwi w UE.

Cebula zajmuje pierwsze miejsce pod względem powierzchni upraw warzyw. W latach 2015–2020 powierzchnia uprawy cebuli kształtowała się na poziomie 25–27 tys. ha. Zbiory cebuli wyniosły 0,5–0,7 mln ton, co dało Polsce pozycję piątego producenta w UE (po Holandii, Hiszpanii, Francji i Niemczech), z 9 procent udziałem w produkcji unijnej.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE