Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Produkcja mrożonek i soków 2021 r.

Analizujemy dane GUS dla  roku 2021 w produkcji mrożonych warzyw i owoców oraz soków warzywnych i owocowych a także marynat warzywnych. W tym okresie widać, w porównaniu z danymi z  poprzedniego roku, wzrost w sektorach produkcji soków, mrożonych warzyw oraz mrożonych owoców i orzechów, natomiast spadek, jeśli chodzi o produkcję marynat warzywnych. Oznacza to kontynuację tendencji widocznej po trzech kwartałach dla soków i mrożonych owoców oraz dla marynat i zmianę trendu w przypadku mrożonych owoców.

W całym 2021 roku w Polsce wyprodukowano 542 tys. ton warzyw mrożonych i było to 105,9 procent produkcji z  roku 2020. Czyli mamy tu wzrost rok do roku o 5,9 procent.

Jeśli chodzi o produkcję mrożonych owoców (włączając orzechy), to wedle danych GUS wyniosła ona w 2021 roku 333 tys. ton, co stanowiło 101,3 procent poziomu produkcji w tej kategorii w roku 2020. Jak widać więc w relacji rok do roku mamy w tej kategorii wzrost o 1,34 procent (po trzech kwartałach było to -0,2 procent).

Jeśli chodzi o soki owocowe i warzywne, to w  2021 roku wyprodukowano ich w Polsce 10.747 tys. hektolitrów i było to 111,9 procent wolumenu z tego samego okresu zeszłego roku. W tej kategorii mamy zatem wzrost rok do roku o 11,9 procent.

Zestawienie GUS obejmuje jeszcze produkcję marynat warzywnych, których w  2021 roku wyprodukowano 48.832 tony i było to 95,6 procent poziomu produkcji z analogicznego okresu roku 2020. W tej kategorii spadek rok do roku wyniósł zatem 4,4 procent.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE