Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Przedwynikowy szacunek zbioru warzyw gruntowych 2022

W tym roku, niemal przez cały okres sezonu wegetacyjnego, warunki agrometeorologiczne nie sprzyjały uprawom warzyw gruntowych. Na początku tego okresu niedostateczne ilości opadów opóźniły siewy i spowolniły wschody roślin. Wielkość opadów wzrosła na przełomie czerwca i lipca, ale ten okres przyniósł też upalną pogodę, co również nie wpłynęło korzystnie na wegetację. Gorąco było także w sierpniu. Tam, gdzie w tym czasie opady były na pożądanym poziomie, wegetacja przyśpieszyła. Niestety, w wielu rejonach dochodziło latem do ekstremalnych zjawisk pogodowych, a upały mocno zaszkodziły uprawom warzyw kapustnych.

Przedwynikowy szacunek ocenia, że produkcja warzyw gruntowych w 2022 roku będzie na poziomie 3,9 mln ton, a więc o 0,5 procent wyższa niż rok temu. Poprawić powinna się zwłaszcza produkcja odmian późnych, a to ze względu na większe opady we wrześniu. Wstępnie szacowano wielkość zbioru warzyw w 2022 roku na 4 mln ton.

Tegoroczne zbiory kapusty szacuje się na 650 tys. ton. Rok wcześniej zbiory wyniosły 687 tys. ton, czyli mamy tu spadek rok do roku o 5 procent. Prognoza wstępna mówiła o  wolumenie 680 tys. ton.

Zbiory kalafiorów oszacowano na 136 tys. ton, czyli o 1 procent mniej niż rok wcześniej. Wstępny szacunek podawał wielkość 130 tys. ton.

Zbiory cebuli w 2022 roku prognozuje się na 644 tys. ton, to jest o 4 procent wyższym niż w słabym pod tym względem roku 2021. Prognoza wstępna mówiła o wolumenie 650 tys. ton.

Zbiory marchwi w bieżącym roku miałyby wynieść 603 tys. ton, czyli o prawie 6 procent mniej w relacji rok do roku. Wstępnie szacowano je na 620 tys. ton.

Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na 234 tys. ton i jest to o 3 procent mniej niż rok wcześniej. Wstępne szacunki zbiorów tych warzyw przewidywały 240 tys. ton.

Zbiory pomidorów gruntowych oszacowano na 166 tys. ton, to jest o 3 procent więcej niż w 2021 roku. Wstępnie oceniano je na 172 tys. ton.

Zbiory ogórków gruntowych prognozuje się na poziomie 143 tys. ton, czyli o niemal 13 procent więcej rok do roku. Wstępnie prognozowano 145 tys. ton.

Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na około 1,4 mln ton i w tej kategorii mamy wzrost o niemal 8 procent. Największy udział mają tu dynie, kukurydza cukrowa oraz pietruszka i selery korzeniowe. Wstępne szacunki dla tej kategorii mówiły o takim samym poziomie zbiorów.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE