Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Wstępny szacunek zbioru warzyw gruntowych 2022

2022-08-01 09:01

Eksperci Głównego Urzędu Statystycznego, w swojej wstępnej ocenie tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych, zwracają uwagę, iż w bieżącym sezonie siewy tych warzyw były opóźnione. Opóźnienia były wynikiem chłodnej i deszczowej pogody wiosną i wynosiły, w zależności od rejonu kraju, kilka do kilkunastu dni. Głównym problemem w tym roku był deficyt opadów i w konsekwencji niskie nawilgocenie gleby. Problem ten był widoczny już w marcu i na przeważającym obszarze kraju trwał on aż do maja.

 

Brak opadów wpłynął negatywnie na wschody i kondycję roślin. Eksperci GUS zwracają uwagę, że problem ten nie był tak palący na plantacjach nawadnianych, których liczba w Polsce z roku na rok rośnie. Kondycja roślin poprawiła się i to zdecydowanie w czerwcu i lipcu, kiedy wreszcie opady deszczu się nasiliły. Jednocześnie wzrosła wówczas presja ze strony chorób grzybowych i szkodników.

 

Niestety, negatywny wpływ na kondycję roślin w czerwcu i lipcu miały wysokie temperatury oraz niekorzystne zjawiska synoptyczne, jak gradobicia, nawałnice i wichury. Skutkowały one lokalnymi podtopieniami plantacji i uszkodzeniami roślin. Z pewnością przełoży się to na spadek plonów.

 

Produkcję warzyw gruntowych w 2022 roku eksperci GUS wstępnie szacują na 4,0 mln ton, czyli o 3 procent wyższą niż w roku 2021.

 

Zbiory kapusty w 2022 roku oszacowano na 680 tys. ton (rok temu zebrano 687 tys. ton).

 

Zbiory kalafiorów przewiduje się na poziomie 130 tys. ton (rok temu 138 tys. ton).

 

Zbiory cebuli na poziomie 650 tys. ton (rok temu 618 tys. ton).

 

Zbiory marchwi oszacowano na 620 tys. ton (rok temu było to 638 tys. ton).

 

Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na 240 tys. ton (rok temu 241 tys. ton).

 

Według obecnej prognozy zbiory pomidorów gruntowych mają wynieść 172 tys. ton (przed rokiem 161 tys. ton).

 

Zbiory ogórków oszacowano na 145 tys. ton (rok temu 127 tys. ton).

 

Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw oszacowano zaś na prawie 1,4 mln ton (w 2021 roku było to 1,3 mln ton). Największy udział w tej grupie mają: dynia, pietruszka, seler korzeniowy, a także brokuły i kukurydza cukrowa.

 

Źródło danych: GUS

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE