Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rośnie rynek warzyw w regionie Azji i Pacyfiku

2021-01-28 12:00

Siódmy rok z rzędu rynek warzyw w regionie Azji i Pacyfiku odnotował wzrost wartości sprzedaży, która wzrosła o 2,9 procent do 785,6 mld USD w 2019 roku. Wartość rynku rosła średnio o +2,7 procent rocznie od 2013 do 2019; wzór trendu pozostawał stosunkowo stabilny, z pewnymi zauważalnymi wahaniami w niektórych latach. W analizowanym okresie rynek osiągnął rekordowe wartości w roku 2019 i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości nastąpi stopniowy wzrost.

Konsumpcja według krajów
Krajem o największym wolumenie spożycia warzyw były Chiny (622 mln ton) - ok. 68 procent całkowitej objętości. Co więcej, spożycie warzyw w Chinach czterokrotnie przekroczyło wartości odnotowane przez drugiego co do wielkości konsumenta, Indie (170 mln ton). Trzecie miejsce w tym rankingu zajął Wietnam (18 mln ton) z 2 procent udziałem.

W latach 2013-2019 średnie roczne tempo wzrostu wolumenu konsumpcji warzyw w Chinach wyniosło +2,1 procent. Pozostałe kraje konsumujące odnotowały następujące średnie roczne stopy wzrostu konsumpcji: Indie +2,0 procent rocznie i Wietnam +4,4 procent rocznie.

Pod względem wartości Chiny (536,6 mld USD) same wiodły na rynku. Drugie miejsce w rankingu zajęły Indie (92,9 mld USD). Po nich uplasował się Wietnam.

W 2019 roku najwyższy poziom spożycia warzyw na mieszkańca odnotowano w Chinach (427 kg na osobę), następnie w Wietnamie (187 kg na osobę), Indiach (124 kg na osobę) i Bangladeszu (95 kg na osobę), średnie światowe spożycie warzyw na mieszkańca oszacowano na 216 kg na osobę.

Prognoza rynku do 2030 roku
Warzywa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych na świecie; ich produkcja i konsumpcja są szeroko rozpowszechnione niemal na całym głobie.

Warzywa są spożywane zarówno w postaci świeżej, jak i przetworzonej, jako składniki dań, konserwy itp. Popyt na warzywa zależy zatem głównie od wzrostu populacji i jej wymagań żywieniowych; Do pewnego stopnia determinują go również dochody lokalnego gospodarstwa domowego, ponieważ warzywa stanowią podstawowy składnik diety. Jednak wraz ze wzrostem dochodów od średniej wartości i wyższych spożycie warzyw będzie prawdopodobnie rosło wolniej niż spożycie droższych artykułów spożywczych (np. mięsa).

Ponieważ warzywa stanowią podstawowy produkt spożywczy, wpływ kryzysu wywołanego COVID-19 na popyt nie powinien prowadzić do gwałtownego spadku ich spożycia. Ponadto, ponieważ większość powszechnych warzyw jest uprawiana lokalnie, ryzyko zakłócenia istniejących łańcuchów dostaw, w tym tych od zagranicznych producentów, pośredników zajmujących się obróbką żywności i pakowaniem, a także sektora dystrybutorów, ze względu na asynchroniczne środki kwarantanny w różnych krajach, będzie mniejsze. Jednak w przypadku warzyw importowanych może to być czynnik hamujący wzrost rynku.

W związku z tym w latach 2020-2021 rynek ma rosnąć powoli, napędzany wzrostem liczby ludności i popytem na żywność. Oczekuje się, że w średnim okresie na rynku utrzyma się wzrostowy trend konsumpcji napędzany rosnącym popytem na warzywa. Prognozuje się, że wyniki rynkowe utrzymają obecny wzór trendu, zwiększając się z przewidywaną roczną stopą wzrostu CAGR na poziomie +2,2 procent w okresie od 2019 do 2030 roku, co ma doprowadzić do wzrostu wielkości rynku do 1162 mln ton do końca 2030 roku.

Import z Azji i Pacyfiku
W 2019 roku, po czterech latach wzrostu, nastąpił spadek dostaw warzyw z zagranicy, kiedy ich wolumen zmniejszył się o -0,5 procent do 7,5 mln ton. Całkowity wolumen importu wzrastał w średniorocznym tempie +1,9 procent od 2013 do 2019 roku; wzór trendu pozostawał stosunkowo stabilny, z niewielkimi wahaniami w niektórych latach. W okresie objętym przeglądem przywóz osiągnął maksymalny poziom 7,5 mln ton w 2018 roku, a następnie nieznacznie spadł w kolejnym roku. Pod względem wartości import warzyw skurczył się nieznacznie do 4,4 mld USD (szacunki IndexBox) w 2019 roku.

Import według krajów
Malezja (1270 tys. ton), Hongkong (856 tys. ton), Japonia (775 tys. ton) i Indonezja (756 tys. ton) stanowiły około 49 procent całkowitego importu warzyw w 2019 roku. Singapur (476 tys. ton) miał 6,4 procent udział (w ujęciu ilościowym) całkowitego importu, co dało mu kolejne miejsce, a za nim szły: Tajlandia (5,7 procent), Sri Lanka (5,4 procent) i Bangladesz (4,7 procent). Nepal (304 tys. ton), Tajwan (269 tys. ton), Pakistan (261 tys. ton), Korea Południowa (261 tys. ton) i Afganistan (208 tys. ton) zostały daleko w tyle za liderami.

W latach 2013-2019 najbardziej zauważalne tempo wzrostu zakupów wśród głównych krajów importujących osiągnął Bangladesz, podczas gdy import dla pozostałych liderów odnotował skromniejsze tempo wzrostu.

Pod względem wartości największymi rynkami importu warzyw w regionie Azji i Pacyfiku były Japonia (742 mln USD), Indonezja (609 mln USD) i Malezja (584 mln USD), które łącznie odpowiadają za 44 procent całkowitego importu. Za tymi krajami uplasowały się Hongkong SRA, Singapur, Tajlandia, Tajwan (chiński), Korea Południowa, Bangladesz, Pakistan, Sri Lanka, Afganistan i Nepal, które łącznie stanowiły dalsze 46 procent.

źródło: IndexBox

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE