Selery – to będzie trudna końcówka sezonu
Ten sezon w hurtowym handlu selerami od początku nie był łatwy. Ale w końcówce stycznia ceny tych warzyw dużym hurcie zaczęły się umacniać i średnia cena sprzedażowa selerów mytych znalazła się powyżej poziomu sprzed roku.
Tak było jeszcze na początku drugiej dekady marca. Teraz ceny sprzedażowe są w przedziale 1,20-1,80 zł/kg, co daje średnią 1,50 zł/kg, ale rok temu w tej fazie sezonu dynamika trendu zwyżkowego była większa i średnia weszła na pułap 1,70 zł/kg.
Zapasy krajowych selerów coraz wyraźniej się kurczą. Zwłaszcza tych w dobrej jakości i kalibrach preferowanych przez konsumentów rynku świeżego. Ale wciąż jest dość dużo tych warzyw w jakości słabszej i drobniejszych. Do tego ogólny popyt na nie pozostaje od dawna niski. A pandemia blokuje cały czas normalne funkcjonowanie branży gastronomicznej, która jest dużym konsumentem tych warzyw.
Dlatego, mimo kurczących się zapasów, ceny nie wykazują zbytniego wigoru we wzroście i sytuacja cenowa względem zeszłego roku się pogorszyła. A może być gorzej, bo Holendrzy coraz intensywniej rozglądają się za możliwością eksportu swoich zapasów selera i , co ważne, ich towar jest generalnie dobry jakościowo, zaś tamtejsi producenci są coraz bardziej skłonni sprzedawać swoje selery po bardziej przystępnych cenach.