Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Wstępny szacunek zbioru warzyw gruntowych 2023 r.

2023-08-02 08:35

Eksperci Głównego Urzędu Statystycznego, w swojej wstępnej ocenie tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych, zwracają uwagę, iż w bieżącym sezonie siewy tych warzyw były opóźnione. Opóźnienia były wynikiem chłodnej i deszczowej pogody we wczesnej fazie  sezonu, co przesunęło w czasie prowadzenie prac polowych. Potem warunki pogodowe uległy poprawie, co pozwoliło na terminowe siewy odmian późniejszych i wysadzanie rozsad warzyw.

W maju pojawiły się spadki temperatur, w tym nocne przymrozki, co spowolniło wegetację i spowodowało nierównomierne wschody roślin, ale w tym roku udało się uniknąć strat mrozowych w tym okresie. Cieplejsza druga połowa maja przyspieszyła wegetację, ale susza w czerwcu i pierwszej połowie lipca wpłynęła na uprawy warzyw negatywnie, zwłaszcza na terenie województw: wielkopolskiego, kujawsko-pomorskiego i łódzkiego.

W drugiej połowie lipca warunki pogodowe były najgorsze dla kapustnych, natomiast warzywa korzeniowe utrzymały niezłą kondycję. Niekorzystne warunki pogodowe przez większą część sezonu wegetacyjnego spowodowały dużą presję ze strony chorób grzybowych, bakteryjnych oraz szkodników.

Na podstawie powyższych obserwacji eksperci GUS oceniają, że tegoroczne zbiory wczesnych warzyw będą mniejsze od zeszłorocznych. Natomiast zbiory w całym sezonie będą zależeć od pogody w kolejnych tygodniach. Zwłaszcza chodzi o ilość opadów.

Produkcję warzyw gruntowych w 2023 roku eksperci GUS wstępnie szacują na 3,9 mln ton, czyli o 3,3 procent niższą niż w roku 2022.

Zbiory kapusty w 2023 roku oszacowano na 630 tys. ton (rok temu zebrano około 644,4 tys. ton). Ale decydujący wpływ na zbiory tego warzywa będą miały plony odmian późnych.

Zbiory kalafiorów przewiduje się na poziomie 124 tys. ton (rok temu 132,2 tys. ton).

Zbiory cebuli na poziomie 630 tys. ton (rok temu 649,8 tys. ton).

Zbiory marchwi oszacowano na 590 tys. ton (rok temu też było to około 619,6 tys. ton).

Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na 247 tys. ton (rok temu 242,4 tys. ton).

Po raz pierwszy GUS oszacował osobno zbiory pietruszki korzeniowej i w 2023 roku miałyby one wynieść 150 tys. ton (rok wcześniej było to 164,8 tys. ton).

Podobnie z selerami korzeniowymi, mamy po raz pierwszy oszacowany zbiór tych warzyw – na poziomie 106 tys. ton (rok temu było to 110,9 tys. ton).

Według obecnej prognozy zbiory pomidorów gruntowych mają wynieść 168 tys. ton (rok wcześniej 1711,5 tys. ton).

Zbiory ogórków oszacowano na 131 tys. ton (rok wcześniej 144,5 tys. ton).

Produkcja kukurydzy cukrowej (również szacowana osobno po raz pierwszy) ma wynieść w 2023 roku 153 tys. ton (rok wcześniej wyniosły one 132,1 tys. ton).

Zbiory dyni, kabaczków i cukinii mają osiągnąć poziom 414 tys. ton (przed rokiem było to 436,4 tys. ton).

Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw oszacowano zaś na 506 tys. ton (rok temu w tej kategorii było to 536,8 tys. ton).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE