Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Wstępny szacunek zbioru warzyw gruntowych w 2021 r.

Eksperci Głównego Urzędu Statystycznego, w swojej wstępnej ocenie tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych, zwracają uwagę, iż w bieżącym sezonie siewy tych warzyw były opóźnione. Opóźnienia były wynikiem chłodnej i deszczowej pogody wiosną i wynosiły 2-3 tyg. Również wschody roślin były w tym sezonie opóźnione. Z powodu licznych i często ulewnych opadów deszczu bardzo utrudnione były wszystkie zabiegi agrotechniczne. Natomiast w maju i na początku czerwca wzrosły temperatury dobowe, co doprowadziło w wielu lokalizacjach do przesuszenia gleby.

Warunki agrometeorologiczne poprawiły się w końcówce czerwca i w lipcu dzięki opadom deszczu. Ale opady te miejscami były bardzo intensywne i towarzyszyły im ekstremalne zjawiska pogodowe, co negatywnie odbiło się na uprawach warzyw. Wzrosła tez presja szkodników i chorób grzybowych, co negatywnie odcisnęło się na jakości warzyw.

Eksperci GUS oceniają jednak, iż w skali całego kraju zbiory warzyw gruntowych będą zadawalające. „Wysokie mogą być plony zwłaszcza odmian średnio-późnych i późnych,” piszą eksperci GUS.

Na obecnym, wstępnym etapie eksperci GUS oszacowali łączne zbiory warzyw gruntowych w 2021 roku na 3,9 mln ton, czyli o 2 procent mniej niż w roku 2020. Biorąc pod uwagę aktualną sytuację, przewiduje się nieznaczne zmniejszenie produkcji większości podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do ubiegłego sezonu.

Zbiory kapusty w 2021 roku oszacowano na ponad 700 tys. ton (rok temu zebrano około 0,8 mln ton).

Zbiory kalafiorów przewiduje się na poziomie nieco ponad 145 tys. ton (rok temu 229 tys. ton).

Zbiory cebuli na poziomie 630 tys. ton (rok temu 615 tys. ton).

Zbiory marchwi oszacowano na 630 tys. ton (rok temu było to 733 tys. ton).

Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na niespełna 240 tys. ton (rok temu 313 tys. ton).

Według obecnej prognozy zbiory pomidorów gruntowych mają wynieść 160 tys. ton (przed rokiem 246 tys. ton).

Zbiory ogórków oszacowano na 120 tys. ton (rok temu 229 tys. ton).

Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw oszacowano zaś na 1,2 mln ton (w 2020 roku było to 934 tys. ton). Największy udział w tej grupie mają: dynia, pietruszka, seler korzeniowy, a także brokuły i kukurydza cukrowa.

Źródło danych: GUS

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE