Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Wynikowy szacunek warzyw gruntowych 2020 r.

Sezon wegetacyjny 2020 roku okazał się kolejnym, w którym warunki agrometeorologiczne nie były zbyt sprzyjające dla uprawy warzyw gruntowych. Zwłaszcza jeśli chodzi o warzywa wczesne i średniowczesne. Chodzi tu o deficyt wody w glebie w marcu i kwietniu oraz większą część maja, a także silne opady deszczu w lipcu i ich niedobór w sierpniu. Ale mimo tego plony i zbiory wczesnych i średniowczesnych odmian warzyw były i tak większe od tych z roku 2019.

W całym sezonie wegetacyjnym warunki nie były sprzyjające dla warzyw ciepłolubnych, natomiast późniejsze odmiany warzyw, głównie kapustnych i korzeniowych, miały dużo lepszą pogodę. Opady deszczu w lipcu, ciepła i słoneczna aura we wrześniu oraz korzystne warunki pogodowe w październiku sprzyjały wegetacji późniejszych odmian tych warzyw. Jesień przyniosła natomiast duży wzrost opadów. Z jednej strony przyczyniło się to do wzrostu plonów późnych odmian warzyw gruntowych, ale z drugiej strony powodowało to lokalnie ich gnicie.

Specjaliści GUS produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) w 2020 roku oszacowali na 4,0 mln ton, to jest o około 4 procent wyższą niż w 2019 roku. W relacji rok do roku wyższe były zbiory wszystkich głównych gatunków warzyw gruntowych, a zwłaszcza warzyw korzeniowych.

Zbiory kapusty szacuje się na 0,8 mln ton (rok temu zebrano nieco ponad 0,8 mln ton). Szacunek zmniejszył się w stosunku do poprzedniego – przedwynikowego z września bieżącego roku, o 0,1 mln ton.

Zbiory kalafiorów przewiduje się na poziomie nieco ponad 229 tys. ton (rok temu 207 tys. ton), tu poprawa w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniosła 29 tys. ton.

Zbiory cebuli na poziomie 615 tys. ton (rok temu 535 tys. ton), a poprawa w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniosła 35 tys. ton.

Zbiory marchwi oszacowano na 733 tys. ton (rok temu było to 678 tys. ton), a poprawa w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniosła 33 tys. ton.

Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na 313 tys. ton (rok temu 281 tys. ton), a poprawa w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniosła 13 tys. ton.

Według obecnej prognozy zbiory pomidorów gruntowych mają wynieść 246 tys. ton (przed rokiem 241 tys. ton), a poprawa w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniosła 16 tys. ton.

Zbiory ogórków oszacowano na 229 tys. ton (rok temu 222 tys. ton), a poprawa w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniosła 14 tys. ton.

Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw oszacowano zaś na 934 tys. ton (w 2019 roku było to 849 tys. ton), a poprawa w stosunku do poprzedniego oszacowania to 34 tys. ton.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE