Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Wynikowy szacunek warzyw gruntowych 2021 r.

Sezon wegetacyjny 2021 roku był, kolejnym, w którym warunki agrometeorologiczne nie były korzystne dla upraw warzyw gruntowych. Niskie temperatury i deszcz spowodowały opóźnienia w siewie warzyw. Nierównomierne były wschody roślin, a i konieczność ich przesiewania nie była zjawiskiem odosobnionym. Upały w lipcu wymusiły skrócenie wegetacji odmian wczesnych i średniowczesnych, a obfite deszcze w sierpniu opóźniły wegetację odmian późniejszych i przyczyniły się do silnego porażenia ich chorobami. Opady te, sprzyjając przyrostowi masy warzyw, negatywnie wpłynęły na ich jakość i trwałość rozbiorczą.

Łączną produkcję warzyw gruntowych (odmian wczesnych i późnych) w 2021 r. oszacowano na 3,8 mln ton, tj. na poziomie o około 1 procent niższym od produkcji roku ubiegłego. Największy spadek dotknął gatunków ciepłolubnych (pomidory, ogórki).

Zbiory kapusty szacuje się na 687 tys. ton (rok temu zebrano nieco ponad 710 tys. ton). Szacunek zmniejszył się w stosunku do poprzedniego – przedwynikowego z września bieżącego roku, o ponad 100 tys. ton.

Zbiory kalafiorów przewiduje się na poziomie nieco około 138 tys. ton (rok temu 150 tys. ton), tu poprawa w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniosła 91 tys. ton.

Zbiory cebuli na poziomie 617 tys. ton (rok temu 660 tys. ton), a poprawa w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniosła 2 tys. ton.

Zbiory marchwi oszacowano na 637 tys. ton (rok temu było to 671 tys. ton), co oznacza spadek w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniósł aż o 96 tys. ton.

Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na 239 tys. ton (rok temu 261 tys. ton), co oznacza spadek w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniósł aż o 74 tys. ton.

Zbiory ogórków oszacowano na 127 tys. ton (rok temu 181 tys. ton), co oznacza spadek w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniósł aż o 102 tys. ton.

 Według obecnej prognozy zbiory pomidorów gruntowych mają wynieść 158 tys. ton (przed rokiem 186 tys. ton), co oznacza spadek w stosunku do poprzedniego oszacowania wyniósł aż o 88 tys. ton.

Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw oszacowano zaś na 1,2 mln ton (w 2020 roku było to 1,05 tys. ton), a poprawa w stosunku do poprzedniego oszacowania to 300 tys. ton. Największy wpływ na znaczący wzrost produkcji rok do roku w tej kategorii miały wysokie zbiory dyni.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE