Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Meksyk głównym producentem cebuli

Meksykańska produkcja świeżej cebuli wynosi ponad 1,4 mln ton rocznie. Jednakże Chiny są największym producentem cebuli suszonej, z produkcją 18 mln ton.

W Meksyku cebula to piąte, co do ważności, uprawiane warzywo. W 2011 roku zebrano tam cebulę z 47 200 hektarów, a produkcja wyniosła około 1,4 mln ton. Meksykański eksport świeżej cebuli wyniósł w 2011 roku 303 500 ton, z czego 89 proc. trafiło na rynek USA. Te ponad 300 tys. ton to 19,5 proc. krajowej produkcji w Meksyku.

95 proc. meksykańskiej produkcji cebuli umiejscowione jest w rejonach: Chihuahua, Tamaulipas, Michoacan, Baja California, Guanajuato, Zacatecas, Morelos, Puebla, San Luis Potosi, Jalisco i Sonora. Około 85 proc. meksykańskiej cebuli trafia do konsumpcji domowej, natomiast 12 proc. trafia do przetwórstwa typu suszenie, granulowanie, siekanie, krojenie, a z 3 proc. pozyskuje się olejki.

W siedmiu meksykańskich stanach (Tamaulipas, Chihuahua, Zacatecas, Baja California; Michoacan i Guanajuato) skoncentrowane jest 74 proc. produkcji cebuli i 70 proc. areału jej uprawy. Cebula jest wysiewana w dwóch cyklach: jesienno – zimowym i wiosenno letnim. Większość produkcji z cyklu jesienno – zimowego, bo 81 proc., skoncentrowana jest od marca do czerwca (700 tys. ton), podczas gdy 91 proc. z drugiego cyklu przypada na okres os sierpnia do stycznia (600 tys. ton). Najniższa produkcja przypada zatem na miesiące: luty i i lipiec. Około 90 proc. meksykańskiej produkcji przypada na cebulę białą, 7 proc. to produkcja cebuli czerwonej, a 3 proc. żółtej.

Zobacz więcej: Cebula

Słowa kluczowe: cebula, produkcja cebuli, Meksyk
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE