Boczniak – wciąż produkt niszowy
Choć od wielu lat grzyb boczniak jest dostępny w sprzedaży w większości sklepów w Polsce, głównie dużych marketów, ale i w mniejszych sklepach, zainteresowanie nim jest wciąż niewielkie. Są co prawda amatorzy znający ten produkt od dawna, jednak większość polskich konsumentów podchodzi do zakupu boczniaka z rezerwą. A szkoda.
Boczniak to grzyb mający duże walory smakowe i odżywcze, zawiera niewielkie ilości cukrów, witaminy, cenne związki organiczne oraz enzymy m.in. obniżające poziom cukru we krwi. Boczniak nie zawiera tłuszczu. Jest cennym źródłem błonnika. Na bazie boczniaka produkuje się na skalę przemysłową leki dietetyczne, które podnoszą odporność organizmu. Boczniak zawiera znaczne ilości składników mineralnych -
Boczniak to bardzo zdrowy grzyb, a przy tym można go kupić w atrakcyjnych cenach – tylko nieznacznie wyższej od ceny pieczarek, za to dużo niższej od ceny grzybów leśnych. Obecnie cena bocznika na giełdach waha się od 8,00 do 12,00 zł za grzyby oferowane luzem i w cenie 2,50 – 3,50 zł za boczniaka na 250 g tackach (10,00 – 14,00 zł/kg brutto).
Zobacz więcej: Boczniak