Nie ma uzasadnienia dla tak wysokich cen
Tegoroczny sezon grzybowy jest wyjątkowo obfity. Rozpoczął się już w sierpniu i w niektórych regionach trwa do dzisiaj. Wysoka podaż wpłynęła na ceny, które we wrześniu w skupach spadły do dawno niespotykanego poziomu. prawdziwki w klasie I skupowane były w cenie 9,00 - 10,00 zł za kilogram, a w przypadku owocników słabszych jakościowo w granicach 6,00 - 7,50 zł za kilogram. W przypadków podgrzybków ceny spadły najmocniej - do 2,50 - 3,00 zł za kilogram.
Tak niskie ceny mogłyby nasunąć myśl, że w przypadku suszu będzie także tanio i w tym roku polscy konsumenci na święta wydadzą mniej na grzyby. Okazuje się jednak, że to wcale nie takie oczywiste i pomimo, ze nie ma przesłanek ku windowaniu cen suszonych grzybów, te w sklepach pozostają praktycznie na poprzedniorocznym poziomie. Sprzedawcy tłumaczą ten fakt posiadaniem jeszcze zapasów grzybów z poprzedniego, drogiego sezonu, jednak zważywszy, że ceny suszonych grzybów w większym hurcie spadły, zrobiła się ogromna przepaść między hurtem a detalem.
I tak, w małym hurcie suszone borowiki szlachetne oferowane są w cenie od 150 do 300 zł za kilogram, a podgrzybki od 120 do 200 zł za kilogram, natomiast już w handlu detalicznym ceny rosną praktycznie o 100 proc.
Zobacz więcej: Grzyby leśne
Skandalicznie niskie ceny skupu
czytaj dalej
Sezon grzybowy rozpoczęty
czytaj dalej