Pieczarki
Francuscy konsumenci wspierają lokalnych rolników, ale mają trudności z zakupem ich produktów
2024-02-06 00:00
Na paryskim rynku marokańskie klementynki i polskie grzyby są o około 50% tańsze niż ich francuskie odpowiedniki. Wiele osób rozumie trudności, z jakimi borykają się francuscy rolnicy i pragnie ich wspierać. Jednak bardzo często zakup lokalnie produkowanej żywności jest po prostu niewykonalny.
czytaj dalej
Działalność operacyjna Integra Hoyerswerda gGmbH w zakresie pieczarek zostanie zakończona z dniem 31 maja 2024 r.
2024-01-23 00:00
Działalność operacyjna Integra Hoyerswerda gGmbH w zakresie pieczarek zakończy się 31 maja 2024 roku. Zostało to ogłoszone przez saksońską firmę z siedzibą w Hoyerswerda w ubiegły piątek. "Ze względu na ogromne eksplozje kosztów w ostatnich latach i obecnie niemożliwe do wyegzekwowania podwyżki cen w
czytaj dalej
czytaj dalej
Działalność operacyjna Integra Hoyerswerda w zakresie pieczarek zostanie zakończona z dniem 31 maja.
2024-01-23 00:00
Działalność operacyjna Integra Hoyerswerda gGmbH w zakresie pieczarek zakończy się 31 maja 2024 roku. Zostało to ogłoszone przez saksońską firmę z siedzibą w Hoyerswerda w ubiegły piątek. "Ze względu na ogromne eksplozje kosztów w ostatnich latach i obecnie niemożliwe do wyegzekwowania podwyżki cen w
czytaj dalej
czytaj dalej
Trendy na ukraińskim rynku grzybów: wyzwania i możliwości
2024-01-16 00:00
Przemysłowa uprawa pieczarek na Ukrainie, będąca młodym sektorem produkcji rolnej, doświadcza różnych etapów rozwoju i wyzwań. Rynek pieczarek na Ukrainie jest reprezentowany głównie przez pieczarki, stanowiące 98% całkowitej wielkości rynku.
czytaj dalej
Problemy sektora pieczarek omawiane na szczeblu europejskim
2024-01-16 00:00
Stół gromadzący europejskie stowarzyszenia hodowców pieczarek spotkał się w Brukseli, aby omówić kwestie, które miały miejsce w ciągu ostatniego roku. Andrea Prando (prezes AIF) i Romeo Fuser (wiceprezes GEPC) reprezentowali Włochy.
czytaj dalej
W 2023 r. całkowita wartość eksportu ogrodnictwa i zbóż z Irlandii wyniosła 295 mln euro, przy czym pieczarki stanowiły prawie połowę tej kwoty, zgodnie z raportem Bord Bia Export Performance and Prospects Report 2023/24, opublikowanym w tę środę.
czytaj dalej
Czynnikiem ograniczającym austriacki sektor ekologicznych grzybów dla smakoszy była dotychczas podaż podłoża
2024-01-05 00:00
Ekologiczna pieczarkarnia Reiser, zlokalizowana w Rohrau w Dolnej Austrii, jest pionierem w produkcji wysokiej jakości podłoża do ekologicznej uprawy grzybów. W samą porę na nowy rok, uruchomiono nową halę substratów o łącznej pojemności 1,200m2.
czytaj dalej
czytaj dalej
W 2022 r. 95 gospodarstw rolnych uprawiało łącznie 235 mln kg grzybów na 68 ha w Holandii. 29 ha jest wykorzystywanych do zbiorów na świeży rynek, a 39 ha do przetwarzania w przemyśle. Oczekuje się, że w 2023 r. produkcja osiągnie 130 mln kg dla przemysłu i 75 mln kg dla przemysłu spożywczego.
czytaj dalej
czytaj dalej
GMH/BDC: Wydajne zbiory - aby pieczarki pozostały przystępne cenowo
2023-12-11 12:00
Green Media House (GMH) i Stowarzyszenie Niemieckich Hodowców Grzybów i Grzybów Uprawnych (Bund Deutscher Champignon- und Kulturpilzanbauer e.V.) donoszą, że hodowcy grzybów uprawnych dokładają wszelkich starań, aby zbiory ich grzybów były bardziej wydajne. Każdy, kto z nimi rozmawia, słyszy o systemach jedno- i dwuwarstwowych, o systemach przechylania, które minimalizują
czytaj dalej
czytaj dalej
IVG: Podaż regionalnych grzybów jest zagrożona
2023-12-04 11:00
Wynika to z faktu, że produkcja najpopularniejszego grzyba jadalnego, pieczarki, wymaga użycia górnej warstwy podłoża, która obecnie składa się w 90% z czarnego torfu. Jak dotąd nie ma odpowiedniego surowca zastępczego dla tego zastosowania. Industrieverband Garten (IVG) e.V. zwraca zatem uwagę na następujące kwestie
czytaj dalej
czytaj dalej
Krajowa konsumpcja grzybów na Węgrzech stale rośnie
2023-11-23 00:00
Grzyby coraz częściej pojawiają się na węgierskich talerzach. W oparciu o wspólną mapę rynku Krajowej Izby Rolniczej i Węgierskiej Międzybranżowej Organizacji Owoców i Warzyw, FruitVeB, węgierską produkcję grzybów szacuje się na 22 000-23 000 ton rocznie. Chociaż
czytaj dalej
czytaj dalej
To szczyt sezonu dla północnoamerykańskiego przemysłu grzybowego. Konsumpcja i produkcja zaczyna rosnąć we wrześniu i trwa do pierwszych miesięcy nowego roku. "Popyt gwałtownie wzrasta w okresie świątecznym" - mówi Mark Kreiner z Mother Earth Organic Mushrooms.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Popyt na grzyby organiczne będzie nadal rósł"
2023-11-07 00:00
Thomas Suter stanął przed wieloma wyzwaniami, gdy przejął pieczarkarnię we Frick w 2014 roku. Na szczęście jego ojciec Daniel Suter był u jego boku, dzięki czemu mógł skorzystać z wieloletniego doświadczenia i wiedzy swojego ojca. Dziś Fricktaler Bio-Pilze zatrudnia 26 osób w pełnym wymiarze godzin 20
czytaj dalej
czytaj dalej
Według prezesa IFA, Tima Cullinana, wykluczenie sektora pieczarek z funduszu Horticulture Crisis jest nie do uwierzenia. We wtorek Departament Rolnictwa ogłosił, że program jest teraz otwarty dla wniosków, a kwalifikujący się hodowcy otrzymają jednorazową płatność w styczniu
czytaj dalej
czytaj dalej
Powracają różowe opakowania Funghi di Treviso
2023-10-16 00:00
To już nie nowość, ale miłe potwierdzenie. Czwarty rok z rzędu, w miesiącu poświęconym zapobieganiu i wczesnemu diagnozowaniu raka u kobiet, O.P. Consorzio Funghi di Treviso koloruje ladę ze świeżymi owocami i warzywami na różowo. W rzeczywistości, od 13 października
czytaj dalej
czytaj dalej
The Real Green Food Co wprowadza na rynek pierwszą hiszpańską markę świeżych grzybów premium
2023-10-06 10:00
The Real Green Food Co wprowadziła pierwszą markę grzybów premium na rynek hiszpański. Firma twierdzi, że The Real ChampiON, który zadebiutował w tym tygodniu na targach Fruit Attraction, uosabia jej zaangażowanie w zrównoważony rozwój, maksymalny smak i lokalną produkcję.
czytaj dalej
The Real Green Food Co wprowadza na rynek pierwszą hiszpańską markę świeżych grzybów premium
2023-10-06 10:00
The Real Green Food Co wprowadziła pierwszą markę grzybów premium na rynek hiszpański. Firma twierdzi, że The Real ChampiON, który zadebiutował w tym tygodniu na targach Fruit Attraction, uosabia jej zaangażowanie w zrównoważony rozwój, maksymalny smak i lokalną produkcję.
czytaj dalej
Stadler cultures de champignons SA produkuje pieczarki w Aigle VD od 1943 roku. Firma została założona przez Armina Stadlera, który kupił dawną fabrykę parkietu i przekształcił ją w pieczarkarnię. Od tego czasu w Aigle produkowana jest energia elektryczna za pomocą elektrowni wodnej.
czytaj dalej
czytaj dalej
Popyt na egzotyczne grzyby przekształca amerykański rynek grzybów
2023-09-22 00:00
Amerykański rynek grzybów przechodzi transformację, a konsumenci coraz częściej wybierają różne egzotyczne grzyby obok tradycyjnych ulubionych, takich jak pieczarki i brązowe grzyby. Shandong Imperial Garden Biotechnology, duży producent świeżych shiitake i kłód podłoża shiitake
czytaj dalej
czytaj dalej
"Wydajność na poziomie 35-40 palet dziennie jest obecnie dla nas całkowicie wystarczająca".
2023-08-11 00:00
Firma Rheinische Pilz-Zentrale GmbH zaczęła niedawno korzystać z Reisopack 2905, najnowszego systemu wiązania firmy Steenks. Po dobrej dekadzie firma zajmująca się uprawą i handlem pieczarkami zdecydowała się zastąpić swój poprzedni model, Reisopack 2901, z kilku powodów. W wywiadzie Rainer Hoegen
czytaj dalej
czytaj dalej
Reklama
Firma Hajduk to firma specjalizująca się w uprawie, pakowaniu i dystrybucji pieczarek, która od lat dostarcza najwyższej jakości produkty na rynki krajowe i zagraniczne. Dzięki zaawansowanym technologiom produkcji oraz rygorystycznym standardom kontroli jakości, firma oferuje pieczarki zawsze świeże i zdrowe, idealne do wykorzystania w każdej kuchni. Hajduk stawia na profesjonalizm, terminowość i zadowolenie klientów, co czyni ją jednym z liderów w branży. Więcej informacji znajdziesz na stronie