Pieczarki
Krajowa konsumpcja grzybów na Węgrzech stale rośnie
2023-11-23 00:00
Grzyby coraz częściej pojawiają się na węgierskich talerzach. W oparciu o wspólną mapę rynku Krajowej Izby Rolniczej i Węgierskiej Międzybranżowej Organizacji Owoców i Warzyw, FruitVeB, węgierską produkcję grzybów szacuje się na 22 000-23 000 ton rocznie. Chociaż
czytaj dalej
czytaj dalej
To szczyt sezonu dla północnoamerykańskiego przemysłu grzybowego. Konsumpcja i produkcja zaczyna rosnąć we wrześniu i trwa do pierwszych miesięcy nowego roku. "Popyt gwałtownie wzrasta w okresie świątecznym" - mówi Mark Kreiner z Mother Earth Organic Mushrooms.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Popyt na grzyby organiczne będzie nadal rósł"
2023-11-07 00:00
Thomas Suter stanął przed wieloma wyzwaniami, gdy przejął pieczarkarnię we Frick w 2014 roku. Na szczęście jego ojciec Daniel Suter był u jego boku, dzięki czemu mógł skorzystać z wieloletniego doświadczenia i wiedzy swojego ojca. Dziś Fricktaler Bio-Pilze zatrudnia 26 osób w pełnym wymiarze godzin 20
czytaj dalej
czytaj dalej
Według prezesa IFA, Tima Cullinana, wykluczenie sektora pieczarek z funduszu Horticulture Crisis jest nie do uwierzenia. We wtorek Departament Rolnictwa ogłosił, że program jest teraz otwarty dla wniosków, a kwalifikujący się hodowcy otrzymają jednorazową płatność w styczniu
czytaj dalej
czytaj dalej
Powracają różowe opakowania Funghi di Treviso
2023-10-16 00:00
To już nie nowość, ale miłe potwierdzenie. Czwarty rok z rzędu, w miesiącu poświęconym zapobieganiu i wczesnemu diagnozowaniu raka u kobiet, O.P. Consorzio Funghi di Treviso koloruje ladę ze świeżymi owocami i warzywami na różowo. W rzeczywistości, od 13 października
czytaj dalej
czytaj dalej
The Real Green Food Co wprowadza na rynek pierwszą hiszpańską markę świeżych grzybów premium
2023-10-06 10:00
The Real Green Food Co wprowadziła pierwszą markę grzybów premium na rynek hiszpański. Firma twierdzi, że The Real ChampiON, który zadebiutował w tym tygodniu na targach Fruit Attraction, uosabia jej zaangażowanie w zrównoważony rozwój, maksymalny smak i lokalną produkcję.
czytaj dalej
The Real Green Food Co wprowadza na rynek pierwszą hiszpańską markę świeżych grzybów premium
2023-10-06 10:00
The Real Green Food Co wprowadziła pierwszą markę grzybów premium na rynek hiszpański. Firma twierdzi, że The Real ChampiON, który zadebiutował w tym tygodniu na targach Fruit Attraction, uosabia jej zaangażowanie w zrównoważony rozwój, maksymalny smak i lokalną produkcję.
czytaj dalej
Stadler cultures de champignons SA produkuje pieczarki w Aigle VD od 1943 roku. Firma została założona przez Armina Stadlera, który kupił dawną fabrykę parkietu i przekształcił ją w pieczarkarnię. Od tego czasu w Aigle produkowana jest energia elektryczna za pomocą elektrowni wodnej.
czytaj dalej
czytaj dalej
Popyt na egzotyczne grzyby przekształca amerykański rynek grzybów
2023-09-22 00:00
Amerykański rynek grzybów przechodzi transformację, a konsumenci coraz częściej wybierają różne egzotyczne grzyby obok tradycyjnych ulubionych, takich jak pieczarki i brązowe grzyby. Shandong Imperial Garden Biotechnology, duży producent świeżych shiitake i kłód podłoża shiitake
czytaj dalej
czytaj dalej
"Wydajność na poziomie 35-40 palet dziennie jest obecnie dla nas całkowicie wystarczająca".
2023-08-11 00:00
Firma Rheinische Pilz-Zentrale GmbH zaczęła niedawno korzystać z Reisopack 2905, najnowszego systemu wiązania firmy Steenks. Po dobrej dekadzie firma zajmująca się uprawą i handlem pieczarkami zdecydowała się zastąpić swój poprzedni model, Reisopack 2901, z kilku powodów. W wywiadzie Rainer Hoegen
czytaj dalej
czytaj dalej
W Irlandii uruchomiono dwa nowe programy dla sektora pieczarek o łącznym budżecie 6 mln euro. Budżet został w całości wykorzystany z funduszu Brexit Adjustment Reserve (BAR).
czytaj dalej
Europejscy producenci pieczarek utworzyli grupę
2023-06-08 00:00
Rozpoczyna się kampania promocyjna GEPC (europejskiej grupy producentów grzybów). Z budżetem w wysokości 5 milionów euro - z czego 675,000 ma zostać zainwestowane we Włoszech - celem jest zwiększenie konsumpcji w tych obszarach europejskich, w których wciąż istnieje taka możliwość ze względu na ich mieszkańców i potencjał.
czytaj dalej
"Jeśli ceny słomy utrzymają się na obecnym poziomie, produkcja pieczarek może stać się prawie nieopłacalna"
2023-06-08 00:00
Jedną z wielu konsekwencji dotkliwej suszy w Hiszpanii, która na szczęście została ostatnio złagodzona przez pewne opady deszczu, jest zmniejszenie zbiorów zbóż i zielonek, co ma bezpośredni wpływ na wszystkie sektory, które potrzebują słomy jako surowca, w tym
czytaj dalej
czytaj dalej
"Nowy system zbioru pozwala nam w przyszłości nadal oferować nasze ekologiczne pieczarki w atrakcyjnej cenie"
2023-05-08 00:00
Ekologiczna farma pieczarek Heereco ma pod swoją kontrolą prawie cały łańcuch pieczarek. Na przykład Heereco posiada własną kompostownię organiczną, firma ma trzy szkółki w Uden w Brabancji, które łącznie produkują około 45-50 ton tygodniowo, a także posiada własny certyfikowany
czytaj dalej
czytaj dalej
Tacki do pakowania szwajcarskich grzybów ekologicznych stale zastępowane są tackami z papieru w 100 % z trawy
2023-05-04 00:00
Szwajcarskie Stowarzyszenie Producentów Pieczarek (VSP) w ramach swojej strategii wartości dodanej opracowało we współpracy z Coop tacki z papieru trawiastego. Od tej pory tacki do pakowania szwajcarskich ekologicznych pieczarek brązowych 225g oraz szwajcarskich ekologicznych pieczarek białych 225g będą stale zastępowane przez 100
czytaj dalej
czytaj dalej
Pieczarki z Treviso na imprezie w Rimini z linią "Zero Residues
2023-05-03 00:00
O.P. Consorzio Funghi di Treviso powraca na Macfrut, wydarzenie referencyjne dla profesjonalistów z sektora owocowo-warzywnego we Włoszech i w Europie. Protagonistą stoiska jest linia "Zero Residues", która rok po swojej premierze, która miała miejsce właśnie na scenie międzynarodowej
czytaj dalej
czytaj dalej
W ramach strategii wartości dodanej Szwajcarskie Stowarzyszenie Producentów Grzybów (VSP) opracowało we współpracy z firmą Coop tacki z papieru trawiastego. Od teraz tacki z opakowaniami szwajcarskich pieczarek ekologicznych brązowych 225 g i szwajcarskich pieczarek ekologicznych białych 225 g, będą stale dostępne w punktach sprzedaży Coop.
czytaj dalej
czytaj dalej
Conad Nord Ovest nabył trzy sklepy od firmy Bennet
2023-04-12 00:00
WIELKA BRYTANIA: M&S potwierdza nowości w cenach ponad 100 podstawowych artykułów - a kupujący będą zadowoleni
czytaj dalej
"Hektyczne niedobory" grzybów z RPA
2023-04-03 00:00
Pogłoska, że Denny Mushrooms, największy producent grzybów w RPA, zamyka swoje drzwi, nie jest prawdziwa. Producent pieczarek, największy w RPA z gospodarstwami w różnych prowincjach, nadal zaopatruje handel detaliczny, ale podobno zdecydował się nie odbudowywać swojego zakładu w KwaZulu-Natal
czytaj dalej
czytaj dalej
"Hektyczne niedobory" grzybów z RPA
2023-04-03 00:00
Pogłoska, że Denny Mushrooms, największy producent grzybów w RPA, zamyka swoje drzwi, nie jest prawdziwa. Producent pieczarek, największy w RPA z gospodarstwami w różnych prowincjach, nadal zaopatruje handel detaliczny, ale podobno zdecydował się nie odbudowywać swojego zakładu w KwaZulu-Natal
czytaj dalej
czytaj dalej
Reklama
Firma Hajduk to firma specjalizująca się w uprawie, pakowaniu i dystrybucji pieczarek, która od lat dostarcza najwyższej jakości produkty na rynki krajowe i zagraniczne. Dzięki zaawansowanym technologiom produkcji oraz rygorystycznym standardom kontroli jakości, firma oferuje pieczarki zawsze świeże i zdrowe, idealne do wykorzystania w każdej kuchni. Hajduk stawia na profesjonalizm, terminowość i zadowolenie klientów, co czyni ją jednym z liderów w branży. Więcej informacji znajdziesz na stronie