Przetwórnie biorą już agrest
Choć agrest to dość niszowy gatunek w naszym kraju nad jego produkcją zaczyna zastanawiać się coraz więcej plantatorów. Patrząc na ostatnie lata jego uprawa jest stabilniejsza pod względem ekonomicznym od uprawy porzeczki, a ceny skupu są relatywnie wysokie.
W ubiegłym roku ceny agrestu w pełni sezonu oscylowały w skupach w granicach 3,00 – 4,00 zł/kg. W tym roku w ubiegłym tygodniu ceny były nieco niższe – od 2,50 do 3,00 zł/kg, jednak dopiero w tym tygodniu sytuacja zaczęła się klarować. Przetwórnie zabrały się za skup owoców i to w całkiem przyzwoitych cenach 3,50 – 4,00 zł/kg. W skupach natomiast obowiązują ceny w granicach 2,70 – 3,40 zł/kg.
Zapowiada się, że kolejny sezon dla plantatorów agrestu będzie udany. Może na tym gatunku nie da się zarobić „kokosów” jednak stabilizacja cenowa w kolejnych sezonach i ceny na poziomie 3,00 zł za kilogram to argumenty przemawiające na korzyść uprawy agrestu.
Zobacz więcej: Agrest?preview=1