Hiszpania: więcej arbuzów i mniej melonów
Jak wynika z najnowszych danych, powierzchnia upraw arbuzów w regionie Almerii (największy region produkcyjny w Hiszpanii) w nadchodzącej kampanii będzie wyższa, natomiast w przypadku melonów szacuje się w tym roku spadek ich produkcji. Wszystko za sprawą zmian preferencji konsumenckich i zmniejszenia zainteresowania melonami.
Powierzchnia nasadzeń melonów to w tym roku zaledwie 2.340 hektarów, natomiast arbuzów aż 8.310 ha. Jeśli chodzi o perspektywy zbiorów tych gatunków, produkcja arbuzów powinna wynieść około 540.150 ton (wzrost o 2 proc.), a melonów 105.300 ton (spadek względem poprzedniego sezonu o 8 proc.).
Zwiększenie zainteresowania produkcją arbuzów wynika ze wzrostu popytu na ten owoc wśród hiszpańskich jak i międzynarodowych konsumentów. Były lata, gdy owoce te traciły bardzo na znaczeniu, jednak od kilku lat widać wyraźnie boom na arbuzy.
Zobacz więcej: Arbuzy ?preview=1
Hiszpański eksport owoców i warzyw
czytaj dalej
Droga zima
czytaj dalej
Hiszpania: pogoda wpływa na melony i arbuzy
czytaj dalej
Gorszy rok dla węgierskich producentów
czytaj dalej