Chile: głównym odbiorcą awokado jest Unia Europejska
Początek sezonu 2015/2016 na chilijskie awokado był pod względem wielkości eksportu bardzo dobry, zbliżony do sezonu 2013/2014 - w okresie od sierpnia do grudnia 2015 wielkość eksportu tych owoców osiągnęła pułap 71.100 ton, co oznacza znaczy wzrost względem ubiegłego roku - wówczas eksport awokado wyniósł 49.000 ton.
Ogólne dane za rok 2015 mówią o eksporcie na poziomie 90.000 ton przy średniej wartości owoców 1,97 dolara za kilogram (FOB) - nieco niższej jak w 2014 roku, która wynosiła 2,00 dolary/kg, jednak wyżej jak w 2013 roku.
Głównymi odbiorcami chilijskiego awokado w 2015 roku były kraje Unii Europejskiej takie jak Holandia, Wielka Brytania, Hiszpania a także Argentyna oraz Stany Zjednoczone. Pięć tych krajów zaimportowało 90 proc. ogółu eksportu awokado w omawianym okresie.
W najbliższych latach eksport awokado może jednak spaść ze względu na ograniczenie areału nasadzeń tego gatunku. Szacuje się, że obecnie sady awokado zajmują w Chile powierzchnię około 30.000 hektarów, tj. o 5.000 ha mniej jak jeszcze w 2010 roku, a wszystko za sprawą niekorzystnych warunków pogodowych (głównie suszy).
Zobacz więcej: Awokado?preview=1
Popyt na awokado Hass rośnie szybciej niż produkcja
czytaj dalej
Hiszpania: wysokie ceny awokado Hass
czytaj dalej
Andaluzja europejskim liderem w produkcji owoców tropikalnych
czytaj dalej
Hiszpania: rekordowy eksport awokado
Luka podażowa wpływa na ceny
czytaj dalej