Hiszpania: rośnie produkcja awokado
Choć do Meksyku, który jest największym producentem awokado (zbiory na poziomie 1 mln ton) Hiszpanii jeszcze daleko, jednak zainteresowanie tym gatunkiem wśród hiszpańskich producentów jest coraz większe.
Hiszpania już teraz jest europejskim liderem w produkcji awokado, a powierzchnia upraw tego gatunku wciąż rośnie. W bieżącym roku z tego względu spodziewany jest kolejny wzrost produkcji – wstępnie oszacowano go na około 6 proc., a w całej Hiszpanii powinno zostać zebranych 46,7 tys. ton awokado. Najwięcej owoców zebranych zostanie odmiany Hass – około 34,5 tys. ton.
Na hiszpańskim rynku z ubiegłorocznych zbiorów pozostało jeszcze około 9,2 tys. ton zebranych awokado, a pozostała ilość została wyeksportowana, w tym 31,0 tys. ton do pozostałych państw unijnych i około 5,8 tys. ton do państw trzecich. Największym importerem hiszpańskich awokado jest od lat Francja, Wielka Brytania oraz Niemcy.
Zobacz więcej: Awokado?preview=1
Meksyk: rekordowy eksport awokado
czytaj dalej