Hiszpania : Walencja liczy na sukces w produkcji awokado
Popyt na owoce awokado w krajach Unii Europejskiej rośnie a tym samym rośnie wielkości produkcji tych owoców w Hiszpanii. Duży wzrost nasadzeń tego gatunku notuje się w regionie Walencji. Jest to region, który widząc wzrost popytu na awokado na arenie międzynarodowej i sukcesy produkcyjne Andaluzji, szykuje się na znaczny wzrost produkcji tych owoców. Ze względu na odpowiednie warunki klimatyczne – łagodną pogodę i niewielkie ryzyko wystąpienia przymrozków ma na to naprawdę dużą szansę.
Hiszpania jest największym w Europie producentem awokado, a powierzchnia upraw tego gatunku zajmuje 10.500 ha głównie w rejonach Malaga oraz Granada w regionie Andaluzja. Produkcja awokado w tym kraju wynosi obecnie około 100.000 ton. Biorąc pod uwagę rosnące zapotrzebowanie na te owoce i na zamiary kolejnych producentów zwiększenia powierzchni upraw tego gatunku, w najbliższych latach produkcja awokado w Hiszpanii jeszcze wzrośnie.
Zobacz więcej: Awokado?preview=1
Rośnie import awokado do Polski
czytaj dalej
Da się jeszcze kupić tańsze awokado
czytaj dalej
Peru: wzrost eksportu awokado odmiany Hass
czytaj dalej