Izrael: produkcja awokado znacznie wyższa
Izrael spodziewa się wyprodukować w tym roku około 120 tys. ton awokado w porównaniu do 90 tys. ton produkcji z ubiegłego roku. Co więcej, w tym roku sezon na awokado rozpoczął się tydzień wcześniej niż zwykle w Izraelu.
Największy wzrost produkcji awokado ma miejsce dla odmian z zieloną skórką, a wzrost o około 10 000 ton będzie miał wyraźny wpływ na rynek w porównaniu do ostatniego sezonu przebiegające pod znakiem niedoboru tych owoców. Produkcja awokado Hass również wzrosła o około 8 000 ton.
Jeśli natomiast chodzi o eksport awokado, eksperci spodziewają się wywozu na poziomie 71 tys. ton. W ubiegłym roku było to 53 tys. ton. W przypadku owoców o zielonej skórce będzie to około 42 tys. ton i 29 tys. ton Hass. Głównym rynkiem zbytu izraelskiego awokado pozostaje Europa.
Dużą konkurencją dla izraelskiego awokado stanowią owoce z Chile, Meksyku, Kolumbii, a nawet Hiszpanii. Przede wszystkim determinującym cenę izraelskiego awokado są owoce z Peru.
Zobacz więcej: Awokado?preview=1