Meksyk: rekordowy eksport awokado
Meksykańskie źródła informują, iż eksport awokado w sezonie 2012/2013 wzrósł o 40 proc. wobec poprzedniego sezonu. W sumie w omawianym okresie Meksyk wyeksportował 560,0 tys. ton świeżych awokado oraz ponad 100,0 tys. ton awokado w postaci pulpy. Dla porównania w sezonie 2011/2012 wolumen eksportu samych świeżych awokado wyniósł dokładnie 402,2 tys. ton.
Największymi odbiorcami awokado w kończącym się właśnie sezonie eksportowym 2012/2013 były Stany Zjednoczone, Kanada, kraje azjatyckie oraz europejskie. W sezonie 2012/2013 z łącznej wielkości 560,0 tys. ton wysłanych awokado jedynie 112,5 tys. ton nie trafiło do USA. Ponad 47,0 tys. ton wyeksportowanych zostało do Japonii, niecałe 30,0 tys. ton do Ameryki Centralnej, a ponad 27,0 tys. ton do Kanady
Zobacz więcej: Awokado?preview=1
Jakość awokado w sieciach handlowych
Peru: Wzrost produkcji awokado
czytaj dalej