Mimo gorszych wyników, zarobili więcej!
2014-06-03 17:45
Tak dobry wynik finansowy udało się uzyskać z uwagi na wysoki eksport przede wszystkim jabłek, wina oraz cebuli i różnego rodzaju warzyw - wynika z raportu Fresh Facts 2013 opublikowanego przez Nowozelandzki Instytut ds. Żywności.
Największy udział pod względem wartościowym w nowozelandzkim eksporcie miało wino – około 1/3 wartości łącznie wysłanych produktów.
Na drugim miejscu znalazły się owoce kiwi, które ujęciu ilościowym stanowiły aż 61 proc. całkowitego eksportu produktów rolno – spożywczych. W sumie za wyeksportowane kiwi nowozelandzcy eksporterzy uzyskali sumę 934 mln USD. O około 40 proc. więcej niż w roku poprzednim wysłano ponadto jabłek – łącznie o wartości 475 mln USD oraz o przeszło 47 proc. więcej cebuli – za sumę 90,8 mln USD.
Zdecydowany ponad 65 proc. spadek w eksporcie odnotowało natomiast awokado, którego wysłano za sumę 33,7 mln USD. Warto zauważyć, że Australia to największy importer nowozelandzkich jagód – trafia tam około 93 proc, produktów oraz awokado z udziałem na poziomie 83 proc.
Japonia to drugi od względem wielkości dostaw rynek najchętniej importujący z Nowej Zelandii kiwi – w minionym roku trafiło tam łącznie produktów rolnych za sumę 468 mln USD.
Trzeci rynek – Stany Zjednoczone zaimportowały nowozelandzkie produkty w tym przede wszystkim wino, jabłka, kiwi oraz miód za sumę 415 mln USD.
Eksport do państw europejskich, w tym dominujących tu Wielkiej Brytanii i Irlandii utrzymuje się od kilku lat na stabilnym poziomie – w minionym roku eksport ten osiągnął wartość 959 mln USD, a najchętniej Europejczycy importują z tego kierunku wino, kiwi, jabłka, oraz miód i cebulę.
Największy udział pod względem wartościowym w nowozelandzkim eksporcie miało wino – około 1/3 wartości łącznie wysłanych produktów.
Na drugim miejscu znalazły się owoce kiwi, które ujęciu ilościowym stanowiły aż 61 proc. całkowitego eksportu produktów rolno – spożywczych. W sumie za wyeksportowane kiwi nowozelandzcy eksporterzy uzyskali sumę 934 mln USD. O około 40 proc. więcej niż w roku poprzednim wysłano ponadto jabłek – łącznie o wartości 475 mln USD oraz o przeszło 47 proc. więcej cebuli – za sumę 90,8 mln USD.
Zdecydowany ponad 65 proc. spadek w eksporcie odnotowało natomiast awokado, którego wysłano za sumę 33,7 mln USD. Warto zauważyć, że Australia to największy importer nowozelandzkich jagód – trafia tam około 93 proc, produktów oraz awokado z udziałem na poziomie 83 proc.
Japonia to drugi od względem wielkości dostaw rynek najchętniej importujący z Nowej Zelandii kiwi – w minionym roku trafiło tam łącznie produktów rolnych za sumę 468 mln USD.
Trzeci rynek – Stany Zjednoczone zaimportowały nowozelandzkie produkty w tym przede wszystkim wino, jabłka, kiwi oraz miód za sumę 415 mln USD.
Eksport do państw europejskich, w tym dominujących tu Wielkiej Brytanii i Irlandii utrzymuje się od kilku lat na stabilnym poziomie – w minionym roku eksport ten osiągnął wartość 959 mln USD, a najchętniej Europejczycy importują z tego kierunku wino, kiwi, jabłka, oraz miód i cebulę.
Zobacz więcej: Awokado?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Cebula z N. Zelandii walczy o rynki Azji
2013-12-18 15:51
Nowozelandzki sektor cebuli zwiększa wysiłki w kierunku zwiększenia swojej obecności na rynkach państw azjatyckich.
czytaj dalej
Nowozelandzkie złote kiwi w cenie złota
2013-07-26 14:00
Zakup złotego kiwi z Nowej Zelandii to obecnie spory wydatek. Odkąd owoce te po międzysezonowej przerwie pojawiły się na rynku ich cena wciąż rośnie.
czytaj dalej
Nowozelandzki rynek jabłek
2013-06-17 15:38
Sporo nowozelandzkich jabłek trafia na unijny rynek. Sami Nowozelandczycy nie jedzą za dużo tych owoców.
czytaj dalej
Wysokie ceny nowozelandzkiej cebuli
2013-04-26 10:54
Na holenderskim rynku, od Wielkanocy, coraz większą rolę odgrywa cebula importowana z południowej półkuli. Kilka czynników sprawiło, że w tym roku proces ten jest mocno opóźniony.
czytaj dalej
Kiwi z Nowej Zelandii na wagę złota
2013-03-06 14:52
Kiwi to owoc, który na polskim rynku dostępny jest w sprzedaży praktycznie przez cały rok. Raz do nas trafia zielone kiwi z południowej Europy, a raz z Chile, a ceny niezależnie od regionu pochodzenia są zbliżone.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowa Zelandia - mniej jabłek
2012-06-21 09:00
W sezonie 2011/2012 zbiór jabłek w Nowej Zelandii szacuje się na 460,1 tys. ton, czyli o 4,6 proc. mniej wobec poprzedniego sezonu.
czytaj dalej