RPA: to będzie dobry sezon awokado
Pierwsza partia owoców awokado z Republiki Południowej Afryki z bieżącego sezonu pojawi się na rynku Wielkiej Brytanii oraz Unii Europejskiej na początku przyszłego tygodnia (po 19 marca br.), co sygnalizuje początek sezonu.
Produkcja awokado w RPA charakteryzuje się przemiennością owocowania i ponieważ w ubiegłym roku zbiory były niskie, w tym roku przewidywane były znacznie wyższe. Nikt jednak, nawet największy optymista nie spodziewał się, że różnica ta wyniesie aż 63-procentowy wzrost. Wysoka produkcja z kolei przekłada się na handel tymi owocami – prognozuje się dostawy na poziomie 16,5 mln kartonów w porównaniu do 10,1 mln kartonów jakie dostarczono na rynek przed rokiem.
Produkcja awokado jest wysoka i jak donoszą eksperci wciąż będzie rosła, gdyż tamtejsi sadownicy wciąż inwestują w nasadzenia tego gatunku. – powiedział Derek Donkin z Subtrop Donkin powiedział także, że nasadzenia awokado wynoszą obecnie około 1.700 ha i że w najbliższej przyszłości planuje się posadzić kolejne 1000 ha.
Południowoafrykański sektor awokado przekształcił się w ciągu ostatnich pięciu lat. Obecny wzrost produkcji jest w istocie wynikiem wieloletnich inwestycji w rozwój rynku, na którym notowane jest coraz większe zapotrzebowanie na te owoce.
Zobacz więcej: Awokado?preview=1