Dlaczego UE wspiera banany z Dominikany?
Przyznane dofinansowanie ma służyć rozwojowi tego sektora, zwiększeniu konkurencyjności oraz poprawie warunków pracy pracowników związanych ze zbiorem i pakowaniem tych owoców.
Mniej więcej połowa z tej sumy skierowana zostanie bezpośrednio do producentów – w tym fundusze przeznaczone na poprawę wydajności produkcji oraz rozwój pakowani i przechowywania bananów.
Natomiast druga połowa będzie skierowana na wsparcie sektora w ujęciu rządowym w postaci poprawy przepisów oraz stworzenia odpowiednich warunków wsparcia dla lokalnych przedsiębiorców – producentów.
Dodatkowo rząd dominikański podjął decyzję o uwolnieniu łącznej sumy 10,1 mln USD z bankowych rezerw na również wsparcie lokalnego sektora – głównie na poprawę wydajności produkcji i stymulację eksportu.
Program wparciem obejmie w sumie 20 tys. dominikańskich producentów i głównym jego celem według wstępnych założeń jest wzrost eksportu o około 10 proc., zwiększenie zatrudnienia w tym sektorze o 20 proc. oraz zredukowanie chemikaliów używanych do produkcji o około 50 proc..
Na Dominikanie w sumie przy produkcji bananów zatrudnionych jest na stałe 28 tys. pracowników, a dodatkowo sezonowo jeszcze około 54 tys. W minionym, 2013 roku dominikański eksport bananów wyniósł 347 ton o łącznej wartości 164 mln USD.
Zobacz więcej: Banany?preview=1
Czy banany będą tańsze?
czytaj dalej
Państwo kojarzone z marchewką importuje więcej bananów
Rosjanie polubili banany
Europejczycy kupują więcej bananów
Bananowe rozprężenie w Chiquicie
czytaj dalej