Niemiecki handel zagraniczny
W minionym roku Niemcy zaimportowali w sumie 8,147 mln ton świeżych produktów ogrodnictwa, w tym 3,092 mln ton stanowiły warzywa, a pozostałe 5,055 mln ton owoce.
W imporcie owoców dominowały banany, których do Niemiec sprowadzono w 2014 roku 1,38 mln ton. Kolejne miejsce zajęły jabłka z ilością 538,0 tys. ton, a następnie pomarańcze – 410,0 tys. i arbuzy - 311,0 tys. ton.
Jeśli zaś chodzi o warzywa to na szczycie listy znalazły się pomidory. Warzyw tych zaimportowano w omawianym okresie 728,0 tys. ton. Kolejne miejsca przypadły: ogórkom z wolumenem 502,0 tys. ton i papryce – 373,0 tys. ton.
Najwięcej owoców i warzyw zaimportowano w minionym roku z Hiszpanii – 2,47 mln ton, Holandii – 1,36 mln ton oraz z Włoch – 987,0 tys. ton. Kolejne miejsca w tym zestawieniu przypadły: Ekwadorowi – 550,0 tys. ton i Kostaryce – niecałe 370,0 tys. ton.
W tym samym okresie łączna ilość wyeksportowanych z Niemiec owoców i warzyw to 1,1 mln ton, w tym 676,0 tys. ton to wysłane owoce, a 424,0 tys. ton to warzywa.
W eksporcie owoców (w tym przypadku właściwie reeksporcie) dominowały banany z wynikiem 335,0 tys. ton, następnie jabłka – 65,0 tys. ton. Jeśli chodzi o eksport warzyw, to najwięcej sprzedano cebuli – 73,0 tys. ton i kapusty – 61,0 tys. ton.
Najwięcej owoców i warzyw z Niemiec sprowadzili Holendrzy – 155,0 tys. ton, Polacy – 131,0 tys. ton, Czesi – 115,0 tys. ton Austriacy – 113,0 tys. ton oraz Duńczycy – 104,0 tys. ton.
Zobacz więcej: Banany?preview=1
Hiszpania największym dostawcą owoców i warzyw na niemiecki rynek
czytaj dalej
Niemcy: truskawki dobrej jakości, w wysokich cenach
czytaj dalej
Turcja – kłopoty z eksportem pomidorów
Ukraina: rozpoczął się eksport truskawek
czytaj dalej
Peru: wzrost eksportu borówki wysokiej
czytaj dalej