Hiszpania: spory wzrost eksportu owoców jagodowych
Eksport owoców jagodowych z samego regionu Andaluzja (największy region produkujący owoce jagodowe w Hiszpanii) w okresie od września 2015 roku do maja 2016 roku opiewał na wartość 905 mln euro. Oznacza to wzrost o 21,4 proc. w odniesieniu do wartości wywiezionych owoców i wzrost o 20,4 proc. w odniesieniu do ilości wywiezionych owoców, względem analogicznego okresu poprzedniego roku.
Andaluzja pozostaje liderem w produkcji i eksporcie owoców jagodowych, który stanowi ponad 87 procent hiszpańskiego eksportu ogółem w ujęciu wartościowym, a największy w tym udział ma prowincja Huelva - 93,8 procent wszystkich wyeksportowanych andaluzyjskich owoców jagodowych.
Najbardziej zauważalny wzrost eksportu w ujęciu wartościowym zaobserwowano dla porzeczek - aż o 121 proc. do 7,6 mln euro (wielkość 891 ton), a następnie dla borówki wysokiej - 27,5 proc. do 188 mln euro (wielkość 25.273 ton). W przypadku malin było to 23,4 proc. do 233 mln euro (28.824 ton).
Jeśli chodzi o truskawki, Andaluzja w okresie od września 2015 roku do maja 2016 roku wyeksportowała 258.000 ton (wzrost o 20,4 proc.) o łącznej wartości 475 mln euro (wzrost o 17,3 proc.).
Głównymi odbiorcami owoców jagodowych z Hiszpanii były Wielka Brytania oraz Niemcy - do tych dwóch krajów trafia więcej niż połowa całego eksportu owoców jagodowych, a dokładnie 55,6 proc.
Zobacz więcej: Borówka amerykańska?preview=1
Najpopularniejszy owoc i warzywo w UE
czytaj dalej
Hiszpański rynek cytryn
czytaj dalej
Hiszpania: pierwsze prognozy produkcji cytryn
czytaj dalej
Produkcja owoców deserowych w UE 28
czytaj dalej
Francuski rynek owoców pestkowych
czytaj dalej