UE wspiera badania w zakresie roślin jagodowych
Program ten nosi tytuł "Ulepszanie europejskiej produkcji owoców jagodowych, zwiększenie jakości, wartości odżywczych i prozdrowotnych (truskawki, porzeczki, jeżyny, borówka amerykańska i maliny)". Na konkurs nadesłano 9 projektów, które zostały opracowane przez zespoły naukowe skupiające pracowników naukowych z różnych europejskich ośrodków badawczych, zajmujących się roślinami jagodowymi. Konkurs wygrało konsorcjum, w skład którego wchodzili także pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, które opracowało i przedłożyło do oceny Komisji szczegółowy projekt pt. „Zrównoważone ulepszanie europejskiej produkcji owoców jagodowych, jakości i wartości prozdrowotnej w zmieniającym się środowisku: truskawki, porzeczki, jeżyny, borówka amerykańska i maliny”. Projekt rozpoczął się 1 maja 2011 r., a zakończy się 30 października 2014 r.
Głównym celem projektu jest uzyskanie wiedzy i opracowanie nowych możliwości uzyskiwania wysokiej jakości świeżych owoców jagodowych. Dalszym celem projektu jest opracowanie nowych sposobów uprawy, które pozwolą na zwiększenie konkurencyjności europejskiej produkcji owoców jagodowych i lepsze zaopatrzenie konsumentów w te owoce. Modelowymi gatunkami w badaniach będą truskawki, maliny i borówka amerykańska. W odniesieniu do porzeczek i jeżyn, badania koncentrować się będą nad poprawą jakości owoców i obniżeniem kosztów produkcji.
Zobacz więcej: Borówka amerykańska?preview=1